MORALES SLETEO U MEKSIKO: Kuća mi je uništena, spasli ste mi život, hteli su da me ubiju! Evo ko ga je prvi dočekao na aerodromu (VIDEO)
Foto: AP

dobio azil

MORALES SLETEO U MEKSIKO: Kuća mi je uništena, spasli ste mi život, hteli su da me ubiju! Evo ko ga je prvi dočekao na aerodromu (VIDEO)

Planeta -

Avion u kome se nalazi bivši predsednik Bolivije Evo Morales sleteo je u Meksiko, a na aerodromu ga je dočekao ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrar.

Sa Moralesom je doputovao i bivši potpredsednik Bolivije. Ranije je Ebrar saopštio da je avion sa bivšim predsednikom Bolivije Evom Moralesom napustio vazdušni prostor Bolivije.

Ebrar je naglasio da se, prema postojećoj međunarodnoj konvenciji, Morales nalazi pod zaštitom Meksika.

"Njegov život i zdravlje nisu u opasnosti", dodao je ministar.

"Meksiko mi je spasao život jer sam bio meta atentata", rekao je Morales dodavši da su kuće njegovih sestara, kao i njegova rezidencija, demolirane.

Dodao je da ne namerava da odustane od bavljenja politike.

Morales je ranije saopštio kako namerava da se uskoro vrati sa još većom snagom i energijom.

"Braćo i sestre, krećem za Meksiko, zahvaljujući Vladi tog bratskog naroda koji nam je dao azil kako bi sačuvao naše živote. Sa bolom napuštam zemlju iz političkih razloga, ali ću pratiti situaciju. Uskoro ću se vratiti sa velikom snagom i energijom“, napisao je Morales na svom profilu na Tviteru.

U međuvremenu je ministar odbrane Bolivije Havijer Savaleta podneo ostavku. Saopštio je da on i Morales (kao glavni komandant Oružanih snaga Bolivije) nikad nisu izdavali naređenja vojnicima i mornarima da podižu oružje na svoj narod, niti će to ikada uraditi.

"Ako sada vojska koristi oružje protiv naroda, odgovornost za to je na onima koji su doneli tu odluku“, dodao je Savaleta.

Ranije je komandant Oružanih snaga Bolivije Vilijam Kaliman izjavio da se vojska, na molbu policije, pridružila održavanju reda na ulicama.

Podsetimo, predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku 10. novembra, nakon što ga je na to pozvala vojska posle više nedelja protesta zbog spornih izbora.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track