Najnovije vesti

PRONAĐENA PODMORNICA KOJA JE NESTALA PRE 75 GODINA: 80 mornara krenulo u misiju i više se nikada nisu vratili! Sad je konačno otkriveno šta im se dogodilo (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

UZ POMOĆ DRONOVA

PRONAĐENA PODMORNICA KOJA JE NESTALA PRE 75 GODINA: 80 mornara krenulo u misiju i više se nikada nisu vratili! Sad je konačno otkriveno šta im se dogodilo (VIDEO)

Planeta

Istraživač Tim Tejlor pronašao je podmornicu, za kojom se tragalo 75 godina, a ujedno sa njom i poslednje počivalište 80 američkih mornara.

Tejlor, vođa projekta posvećenog pronalaženju 52 nestale američke podmornice tokom Drugog svetskog rata, kaže da je njegov tim pronašao “USS Grejbek” kod obale Okinave.

Podmornica, koja je potopila više od deset japanskih brodova i spasila grupu oborenih američkih pilota, napustila je Perl Harbor 28. januara 1944, radi svoje 10 misije. Nikada se nije vratila.

Japanski podaci koji su nakon rata prevedeni pokazali su da je podmornicu pogodila avionska bomba teška 227 kilograma. Takođe su navedene koordinate, ali je tek prošle godine japanski istraživač Jutaka Ivasaki, koji sarađuje sa Tejlorovim timom, otkrio da je jedna brojka pogrešno prevedena.

Ubrzo je otkriveno da je “Grejbek” pogođen 160 kilometara dalje od lokacije na kojoj se vodio. Tejlorov tim je pretražio područje uz pomoć autonomnih podvodnih dronova.

Kad im se pokvario glavni podvodni uređaj pretposlednjeg dana ekspedicije tim se pripremio da ode, ali su ih potom podaci sa njega odveli do podmornice.

"Bilo je neverovatno. Svi su bili uzbuđeni. A onda shvatite da je tu sahranjeno 80 ljudi i to je otrežnjavajuće iskustvo", rekao je Tejlor.

Džon Bin iz Vontoa u Njujorku dobio je ime po svom ujaku koji je poginuo na “Grejbeku”. Bio je zapanjen kad je čuo da je podmornica konačno pronađena.

"Voleo bih da su mi roditelji još živi da vide ovo, jer bi sigurno bili veoma srećni", rekao je Bin.

Kurir.rs/Newser.com Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...