ERDOGAN PORUČIO: Turska bi mogla da vrati milion izbeglica u Siriju! Moja zemlja je duboko povređena zbog odluke Amerike da zločin nad Jermenima prizna kao genocid!
Foto: Profimedia

u poseti vašingtonu

ERDOGAN PORUČIO: Turska bi mogla da vrati milion izbeglica u Siriju! Moja zemlja je duboko povređena zbog odluke Amerike da zločin nad Jermenima prizna kao genocid!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska za šest meseci do dve godine mogla da oko milion izbeglica koje se sada nalaze u toj zemlji vrati u bezbednu zonu uspostavljenu u severnoj Siriji.

Erdogan je pokrenuo vojnu ofanzivu u Siriji 9. oktobra sa namerom da to područje očisti od kurdskih boraca koji imaju podršku SAD, a koje Ankara vidi kao pretnju, javio je AP.

Turska vlada se takođe nada da će raseliti oko dva miliona od ukupno 3,6 miliona sirijskih ratnih izbeglica.

Erdogan, koji se nalazi u poseti SAD, rekao je da se nada da će privući pomoć međunarodni donatora. On je naveo da bi milion izbeglica mogli biti vraćeni u gradove kao što su Raka i Deir el Zor, najveći grad na istoku Sirije.

Erdogan se u Vašingtonu sastao s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Erdogan razočaran odlukom SAD da priznaju genocid nad Jermenima

Turski predsednik Radžep Tajip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja "duboko povređena" rezolucijom Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, koja je masovna ubistva Jermena koje su pre više od 100 godina počinili Turci prepoznala kao genocid.

Taj potez bio je jasan prigovor Turskoj zbog njene invazije na severnu Siriju, ocenjuje AP.

Erdogan je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da ova mera može potencijalno baciti "duboku senku na naše bilateralne odnose".

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno između 1915. i 1917. godine, a mnogi naučnici to vide kao prvi genocid u 20. veku. Turska osporava tu definiciju.

Erdogan je rekao da bi donosioci odluka o događaju od pre 104 godine trebalo da budu biti istoričari, a ne političari.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track