MINISTARKA PRAVDE HONGKONGA NAPADNUTA U LONDONU, BAČENA NA ZEMLJU! KINA BESNA NA BRITANIJU: Dolivate ulje na vatru! Uhapsite napadače! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / CGTN

razjarena masa

MINISTARKA PRAVDE HONGKONGA NAPADNUTA U LONDONU, BAČENA NA ZEMLJU! KINA BESNA NA BRITANIJU: Dolivate ulje na vatru! Uhapsite napadače! (VIDEO)

Planeta -

Kina je optužila danas Veliku Britaniju da "doliva ulje na vatru" u Hongkongu, posle napada prodemokratskih demonstranata na hongkonšku ministarku pravde u Londonu.

"Pozivamo Veliku Britaniju da odmah ispita događaje, da učini maksimum da uhapsi počinioce i izvede ih pred sud i garantuje bezbednost i dostojanstvo svih kineskih zvaničnika", rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Hongkonšku ministarku pravde Teresu Čeng, juče su napale desetine prodemokratskih demonstranata u Londonu, kada se spremala da održi govor u jednoj instituciji. Demonstranti su je opkolili i uzvikivali: Ubico, a ona je pala.

Snimci pokazuju da se ubrzo zatim podigla i da je obezbeđenje odvelo bez vidljivih povreda, ali Vlada Hongkonga je u saopštenju navela da je ministarka pretrpela "ozbiljne telesne povrede".

foto: EPA / Jerome Favre

U saopštenju vlade se navodi da je ministarka odmah obavestila londonsku policiju i zatražila da shvate slučaj ozbiljno i da izvedu počinioce pred lice pravde.

Šefica Vlade Hongkonga Keri Lam je takođe osudila incident navodeći da "taj divlji čin prelazi granice svakog civilizovanog društva".

Honkong, bivša britanska kolonija, već više od pet meseci prolazi kroz najozbiljniju političku krizu od kada je vraćen Pekingu, 1997. godine.

Kurir.rs / Beta

Foto: Youtube prtscr / CGTN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track