Najnovije vesti

TO JE TO, UNIŠTILI SMO VENECIJU! Gradonačelnik potopljenog grada upozorava: Ovo što se događa nama, dogodiće se celom svetu! Za samo 24 sata nastala šteta od milijardu evra! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA

kataklizma u turističkom biseru

TO JE TO, UNIŠTILI SMO VENECIJU! Gradonačelnik potopljenog grada upozorava: Ovo što se događa nama, dogodiće se celom svetu! Za samo 24 sata nastala šteta od milijardu evra! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Venecija se i dalje bori sa kišom i velikim poplavama, jer je pod vodom skoro 80 odsto grada, a do sada je stradalo četvoro ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da će situacija biti još gora jer se tek očekuje novi plimni talas.

Turistima i lokalcima ponovo je dozvoljeno da uđu na Trg, ali je Venecija i dalje u stanju pripravnosti zbog novog talasa plime, izazvanog jakim vetrom koji se očekuje tokom vikenda.

Za nedelju se prognozira pogoršanje vremena.

1 / 18 Foto: EPA

"Uništili smo Veneciju, ovde je šteta oko milijardu evra i to samo od prošlog dana, ne od danas", rekao je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

foto: AP

Italijanska Vlada je proglasila vanredno stanje pre dva dana.

Plimni talas visok 187 centimetara, koji se dogodio 12. novembra, bio je najviši u poslednjih 50 godina i oštetio je brojne spomenike, umetnička dela, radnje, restorane i kuće.

foto: AP

Kako se saznaje, meštani čiji su domovi poplavljeni dobiće do 5.000 evra kompenzacije za nastalu štetu, a privrednici do 20.000 evra.

foto: AP

"Veneciju još jednom posmatra ceo svet i moramo da pokažemo da možemo da uspemo i da nastavimo dalje. Venecija je prva granica onoga što će se celom svetu dogoditi zbog klimatskih promena. Stoga, ako Venecija pobedi, svi smo pobedili", rekao je Brunjaro za italijanske medije.

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usled klimatskih promena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.

foto: EPA

Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio pre 50 godina.

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr

Foto: AP/EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...