BABIŠ NA GODIŠNJICI PLIŠANE REVOLUCIJE: Žalim što sam bio komunista!
Foto: EPA

izviždali ga

BABIŠ NA GODIŠNJICI PLIŠANE REVOLUCIJE: Žalim što sam bio komunista!

Planeta -

Češki premijer Andrej Babiš, politički oslabljen zbog optužbi za korupciju, tokom svečanog obeležavanja 30. godišnjice Plišane revolucije u Pragu, rekao je da žali što je bio član Komunističke partije.

"Sigurno znate, bio sam član Komunističke partije. Time se ne ponosim", rekao je Babiš na svečanosti kojoj su prisustvovale njegove kolege iz Mađarske, Poljske i Slovačke, kao i predsednik nemačkog parlamenta Volfgang Šojble.

Uz glasne zvižduke i skandiranje "Nosi se, agente državne bezbednosti", "Tajna policija" i "Sramota", premijer Češke Andrej Babiš položio je cveće i zapalio sveću pred spomenikom na Narodnom bulevaru u Pragu, na 30. godišnjicu demonstracija kojima su 1989. počeli čehoslovačka Plišana revolucija i pad komunista.

Grupa demonstranata izviždala je i činovnika predsedničke kancelarije koji je položio venac u ime predsednika Češke Miloša Zemana.

"Narodni bulevar je simbolično mesto slobode i demokratije. Ne shvatam zašto protestuju protiv mene i traže moju ostavku. Babiš ne krade. Ne može nikoga da korumpira. Traže od mene da odustanem od Agroferta, ali ja sam to već uradio. Mene više ne puštaju ni na godišnju skupštinu Agroferta", kazao je novinarima premijer Babiš o zahtevima sa demonstracija u subotu, kada mu je preko 257.000 Čeha u parku Letna postavilo ultimatum da reši svoj sukob interesa tako što će odabrati da li će kontrolisati svoju poslovnu imperiju i medije i bogatiti se na evropskim dotacijama ili će biti premijer vlade koja o dotacijama odlučuje.

foto: EPA

Česi kao i Slovaci danas na ulicama i nizom manifestacija, koncerata, debata u okviru Festivala slobode slave 30 godina života u slobodnoj i demokratskoj zemlji.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track