PRIPREMALI SVETSKI KALIFAT: Specijalci ruskog FSB uhapsili lidere terorista! Evo gde su planirali da se prošire!
Foto: Profimedia

Hizb ut Tahrir el Islami

PRIPREMALI SVETSKI KALIFAT: Specijalci ruskog FSB uhapsili lidere terorista! Evo gde su planirali da se prošire!

Planeta -

Ruska Federalna službe bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhvatila grupu od devet pripadnika terorističke organizacije Hizb ut Tahrir el Islami, koja je pripremala operaciju svrgavanja vlasti i stvaranja takozvanog "svetskog kalifata".

Specijalna operacija FSB-a bila je sprovedena na teritoriji Moskve, ali i u republici Tatarstan, kao i u Tjumenskoj oblasti i tom prilikom su uhapšena i dva lidera ove terorističke organizacije.

Kako se precizira, ova grupacija je stvarala zatvorene terorističke strukture, rešavala pitanja finansiranja i širenja propagandnih materijala, a bavila se i vrbovanjem lokalnih muslimana za svoje ciljeve.

Pored toga, te strukture su obavljale poslove na osnovu doktrine stvaranja takozvanog "svetskog kalifata", sa ciljem urušavanja institucija svetske zajednice.

Prilikom hapšenja terorista pronađeno je mnoštvo propagandnog materijala, sredstva za komunikaciju, kao i elektronski nosioci informacija.

Protiv njih je podignuta optužnica za terorizam.

Organizacija Hizb ut Tahrir el Islami, što u prevodu označava "Partija islamskog oslobođenja", osnovana je u Palestini 1953. godine, a aktivna je u Siriji, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Kuvajtu, Palestini, Turskoj, kao i u zemljama zapadne Evrope.

Teroristi pripremaju upad u ZND

Nešto ranije je saopšteno da su obaveštajne službe Zajednice nezavisnih država (ZND) primetile porast aktivnosti odreda terorističke grupe Islamska država u Avganistanu, koji planiraju da se prošire u zemlje ZND.

Pretpostavlja se da će ovo širenje vršiti militanti iz redova građana srednjoazijskih država.

Kurir.rs / Sputniknews.com Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track