BIL GEJTS O TRCI U NAORUŽANJU: Zamislite da neko kaže ne dam ti ovo jer ti je baka Kineskinja! To neće funkcionisati!
Foto: Profimedia

veštačka inteligencija

BIL GEJTS O TRCI U NAORUŽANJU: Zamislite da neko kaže ne dam ti ovo jer ti je baka Kineskinja! To neće funkcionisati!

Planeta -

Kako tenzije između Kine i SAD ne jenjavaju sve se češće mogu čuti glasine i o trci u naoružanju između dve države na polju veštačke inteligencije, a suosnivač Majkrosofta Bil Gejts nedavno je rekao da ne može da shvati kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja uopšte funkcionisalo.

"Ne možete da nosite poruke koje ćete deliti drugima, a koje kažu da ne smete nekome nešto da date, jer mu je baka Kineskinja. To neće funkcionisati", istakao je Gejts na konferenciji "Blumberg nju ekonomi forum" u Pekingu.

SAD je dugo imala koristi od otvorenog deljenja rezultata naučnih istraživanja, što je i dalje ogromna prednost, posebno na polju veštačke inteligencije, prenosi B92.net.

foto: Profimedia

Gejts je potpuno uveren da za takav pristup ne postoji alternativa.

"Ko god bude imao otvoren sistem, biće u ogromnoj prednosti. Možete potpuno da ignorišete sve koji će pokušati da zatvore svoje sisteme", poručio je on.

Gejts je posetio Majkrosoftov istraživački centar u Pekingu, koji se bavi upravo veštačkom inteligencijom.

On je naglasio da je deljenje rezultata naučnih istraživanja jedan od razloga što su zaposleni u tom centru i došli da rade za Majkrosoft i dodao da bi oni otišili da rade negde drugde da nije takvog pristupa.

Kurir.rs / Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track