DRŽAVA DECI U INDONEZIJI ODUZIMA MOBILNE: Kad vidite šta im nudi, evo zašto im to niko ne zamera (VIDEO)
Foto: Screenshot

efikasno

DRŽAVA DECI U INDONEZIJI ODUZIMA MOBILNE: Kad vidite šta im nudi, evo zašto im to niko ne zamera (VIDEO)

Planeta -

Lokalne vlasti u Indonezijskom gradu Bandungu na zapadu ostrva Jave misle da priroda može pomoći deci da se reše zavisnosti od interneta i pametnih telefona.

Zbog toga su lansirali program kojim klince pokušavaju da odvoje od pametnih telefona tako što im poklanjaju kokoši i semenke čilija kako bi se umesto da kuckaju, posvetili sađenju biljaka i brizi za novog pernatog ljubimca.

Za potrebe projekta u Bandungu, gradu 150 kilometara udaljenog od indonezijske prestolnice Džakarte, u deset osnovnih škola je podeljeno 2.000 kokoši i 1.500 semenki čilija.

Gradonačelnik Oded M. Danial vodio je simboličnu ceremoniju dodele kokošaka i semenki čičlija i rekao je da se nada kako će ovaj potez smanjiti zavisnost od elektronike kod dece, ali dodaje da je potrebno vreme kako bi prosvetari proučili učinke projekta.

Prosečni korisnik interneta u Indoneziji onlajn provede oko osam sati i 36 minuta što je čak dva sata više od svetskog proseka prema podacima iz Global Digital Reporta 2019.

Deo roditelja podržava projekt 'kokošizacije', kako je lokalno stanovništvo prozvalo program.

"Dobro je što se na ovaj način pokušava podstaknuti disciplina među decom. Briga o biljkama i životinjama puno je važniji zadatak od igranja na internetu", rekla je Elis Puri, jedna od majki čija su deca dobila kokoši i semenke na brigu.

Deca imaju različite planove sa svojim novim ljubimcima. Jedna devojčica u petom razredu kazala je kako namjerava svoju kokoš pariti s pijetlom i pokrenuti biznis uzgoja kokoši. Jedan učenik sedmog razreda svoju kokoš će pak hraniti sve dok ne bude dovoljno velika da od nje pripremi večeru.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track