OČEKIVANO U RUMUNIJI: Dosadašnji predsednik Klaus Johanis osvojio i drugi mandat (VIDEO)
Foto: EPA

izbori

OČEKIVANO U RUMUNIJI: Dosadašnji predsednik Klaus Johanis osvojio i drugi mandat (VIDEO)

Planeta -

Rumunski predsednik Klaus Johanis ubedljivi je pobednik današnjeg drugog kruga predsedničkih izbora, pokazale su izlazne ankete.

Pobeda Johanisa je očekivana, konstatuje Rojters.

Johanis je, prema izlaznim anketama IRES-a, osvojio 66,5 odsto glasova, dok je donedavna premijerka Vjorika Dančila osvojila 33,5 odsto.

Prema rezultatima druge izlazne ankete, Johanis je pobedio sa 64 odsto osvojenih glasova.

U Rumuniji su pod socijaldemokratskom vladom Dančile unazađene antikorupcijske mere i oslabljena nezavisnost sudstva, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navodi Rojters.

Zapadni saveznici i Evropska unija su međutim odali priznanje Johanisu (60) zbog pokušaja da zaštiti vladavinu prava, posebno zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči nezavisnost sudstva.

Predsednička ovlašćenja u Rumuniji su uglavnom ograničena na imenovanje mandatara na osnovu toga koja grupacija ima dovoljno poslanika da formira vladu.

Predsednik takođe može da ospori zakone pred Ustavnim sudom i da postavi glavne tužioce.

Ako bude ponovo izabran, Johanis će imati priliku da postavi tužioce za korupciju i mafiju, koji će se ozbiljno suprotstaviti rasprostranjenoj korupciji uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku za svoju liberalnu manjinsku vladu pre tri nedelje.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track