SNIMAK LIKVIDACIJE ZAROBLJENIKA LEDI KRV: Ruski  plaćenici seku glave u Siriji
Zaslužuju doživotnu robiju... Zlotvori poziraju pored osakaćenog tela žrtve, Foto: Screenshot

Strava i užas

SNIMAK LIKVIDACIJE ZAROBLJENIKA LEDI KRV: Ruski plaćenici seku glave u Siriji

Planeta -

Zlotvori: Pripadnici grupe Vagner iživljavali se nad El Abdulahom, dezerterom iz Bašarove armije

Ruska javnost šokirana je stravičnim snimkom mučenja i likvidacije jednog zarobljenika u Siriji, ali ovaj put iza užasnih scena ne stoje pripadnici Islamske države, već plaćenici iz grupe Vagner.

U pitanju je privatna paravojna grupa koja je povezana s Kremljom, a koja se u Siriji bori na strani predsednika Bašara el Asada.

Raskomadan... Muhamed Taha  Ismail el Abdulah
Raskomadan... Muhamed Taha Ismail el Abdulahfoto: Screenshot

Policajac iz Stavropolja

Na stravičnom snimku od 30. juna 2017. vidi se grupa plaćenika kako maljem premlaćuje zarobljenika, koji je kasnije identifikovan kao Muhamed Taha Ismail el Abdulah, dezerter iz armije predsednika Bašara el Asada. Iako većina zlotvora na snimku krije lice, novinari ruske Nove gazete su jednog od njih identifikovali kao Stanislava D., koji je bivši policajac iz Stavropolja. On se pridružio plaćenicima 2016. kako bi „štitio interese Ruske Federacije u inostranstvu“. Nakon što su ga pretukli maljem El Abdulahu su odsekli glavu, kao i ruke, zidarskom mistrijom, da bi mu osakaćeno telo obesili, polili benzinom i zapalili. Zlotvori na početku snimka kriju lica, ali kasnije skidaju maske: - Sakrijte svoja lica, ali dobro, šta god. Ovaj video ionako neće nigde otići - govori jedan od njih.

Nesrećnika su prvo  pretukli maljem
Nesrećnika su prvo pretukli maljemfoto: Screenshot

Pre nego što su ga zapalili, ruski plaćenici poziraju pored obešenog tela na kome su napisali „Za ruske vazduhoplovne snage“. U jednom trenutku na video-snimku se vidi još jedna odsečena glava, što ukazuje na to da je ovakvih pogubljenja bilo više.

Monstrumi polivaju i pale telo žrtve
Monstrumi polivaju i pale telo žrtvefoto: Screenshot

Demanti Kremlja

Porodica žrtve tvrdi da je El Abdulah uspeo da na početku građanskog rata pobegne iz Sirije u Liban, ali da se vratio i da su ga tada prisilno regrutovali u armiju Bašara el Asada. Nakon što je dezertirao, ubrzo je uhapšen. Kremlj je demantovao da ima veze s zločinom: - Ovo nema nikakve veze s ruskim vojnicima, bez obzira na to šta se objavljuje o tome - izjavio je Dmitrij Peksov, portparol Kremlja.

Monstrumi  polivaju i pale  telo žrtve
Monstrumi polivaju i pale telo žrtvefoto: Screenshot

Međutim, ratovanje privatnih lica, tj. plaćenika, u inostranstvu zabranjeno je prema ruskom zakonu. Kremlj poriče da ruski građani učestvuju u ratu u Siriji kao plaćenici.

Cilj Vagnera je profit pre svega UGOVOR SA EL ASADOM

foto: Printscreen Youtube

Iako kao svoj primarni cilj ističu zaštitu ruskih interesa, grupa Vagner je zapravo obična plaćenička kompanija poput bivšeg američkog Blekvotera, koji je 2011. promenio ime u Akademi. Prema ugovoru sa Bašarom el Asadom iz decembra 2016, grupa Vagner je angažovana u zamenu za 25 odsto nafte i gasa proizvedenog na naftnim poljima koje oslobodi od pripadnika pobunjenika ili Islamske države. Pre rata, Sirija je izvozila naftu i gas u vrednosti od 3,2 milijarde dolara.

GRUPA ZA PRLJAVE POSLOVE

- Osnivač Vagnera je Dimitrij Utkin, potpukovnik koji je ratovao u Čečeniji - Vagner je vojni nadimak za Utkina, koji je osnovao i Slovenski korpus - Iza grupe Vagner stoji i biznismen Jevgenij Prigožin - Prigožin je poznat kao Putinov kuvar, organizovao je prijeme u Kremlju - Vagner sa plaćenicima deluje u 13 zemalja - Najviše su angažovani u Africi, ali ima ih i u Venecueli i Ukrajini

Kurir.rs/ Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track