ŽIVOT U PAKLU! DECA RADNICI NA MADAGASKARU: Rade na vrućini po 13 sati dnevno, a neki imaju i manje od 5 godina! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/NBC News

prizor koji je zaprepastio svet

ŽIVOT U PAKLU! DECA RADNICI NA MADAGASKARU: Rade na vrućini po 13 sati dnevno, a neki imaju i manje od 5 godina! (VIDEO)

Planeta -

Mineral koji se koristi za proizvodnju aviona, automobila i mobilnih telefona, bojama, kozmetici i termalnoj izolaciji kopaju deca sa Madagaskara.

Istraživanje medijske kuće NBC news, koje će od biti emitovano u više delova, bavi se decom koja provode 13 sati dnevno na vrelini, kopajući stene u potrazi za mineralom liskun.

Reporterka koja je otišla na Madagaskar navela je da su razgovarali sa nekoliko tamošnjih kompanija koje obrađuju i izvoze liskun i da su njihove uprave veoma svesne da su deca ključan deo njihovog biznis modela.

"Kažu nam da ne mogu ništa da urade", priča Sintija Mekfejden.

Njen snimak sa lica mesta čak je uhvatio trenutak kad nadstojnik hvali decu i njihove male ruke koje su dobre za rad, preneo je Dejli mejl. Među radnicima u rudniku je i mlada majka sa četvoro dece, starosti do pet godina.

"Vidimo majku sa četvoro dece kako razvrstava liskun na nezamislivo visokoj temperaturi, a nema hlada. Rade već pet sati, a biće tu još šest. Svi rade, osim bebe. Njih pet deli jednu šolju pirinča dnevno. To je sve što mogu da priušte za tri dolara nedeljno koliko zarade", navodi Sintija.

Situacija je još teža jer je rudnik na izolovanom mestu, a siromaštvo vlada svuda, pa radnici rade danonoćno samo da prežive.

"Oblast je udaljena, posetioci je retko vide. Postoje "crvene" zone u koje je zabranjeno ići zbog lokalnog nasilja", objašnjava Sintija.

Kako je navela, radnici spavaju u primitivnim skloništima bez vodovodnog sistema. Sintija se nada da će njeno otkriće promeniti tužnu situaciju kojoj je bila svedok.

"Ova priča me izjeda, čini me besnom", zaključila je ona.

Kurir.rs/Dejli Mejl/NBC njuz

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja