NEVINI LEŽALI U ZATVORU 36 GODINA: Osuđeni za ubistvo samo ZBOG JEDNE JAKNE, napokon su na slobodi, evo šta kaže advokat
Foto: AP/Jerry Jackson

merilend, sad

NEVINI LEŽALI U ZATVORU 36 GODINA: Osuđeni za ubistvo samo ZBOG JEDNE JAKNE, napokon su na slobodi, evo šta kaže advokat

Planeta -

Alfred Čestnut, Endrju Stevart i Ranson Votkins iz Merilenda osuđeni su zbog ubistva četranaestogodišnjeg dečaka na doživotni zatvor 1984. godine, a nakon 36 godina robije pušteni su na slobodu.

Nakon što je sudija poništio presude posle pregleda njihovog slučaja, oni su pušteni na slobodu.

Čestnut je ove godine podneo zahtev za pristup informacijama i otkrio dokaze koji tokom suđenja nisu preneseni njegovom advokatu. Nakon toga je uputio pritužbu Odeljenju za integritet, koji se bavi preispitivanjem starih osuda. Stoga, slučaj je ponovo otvoren.

On je sve vreme tvrdio da je nevin, zbog čega mu je i odbijen zahtev za prevremeno puštanje na slobodu jer je Odbor za uslovnu slobodu zaključio da nije preuzeo odgovornost za ubistvo.

Muškaraci su uhapšeni još kad su bili tinejdžeri 1983. godine zbog ubistva De Vita Daketa. Žrtva je upucana u vrat dok je išala u školu, a jakna koju je nosio je ukradena. Čestnut, Stjuart i Votkins su osuđeni su za njegovo ubistvo na osnovu svedočenja, ali i presudnog dokaza - jakna koju je nosio Daket nađena je kod Čestnuta. Međutim, na Čestnutovoj jakni nije bilo tragova krvi ili upotrebe vatrenog oružja. Njegova majka je policiji dala fiskalni račun od jakne, a radnica prodavnice potvrdila je da ju je baš ona ranije kupila.

foto: AP/Jerry Jackson

Bez obzira na to, sva trojica tinejdžera uhapšena su na Dan zahvalnosti. Probudila ih je policija s puškama uperenima u njih.

Tužioci su posle puštanja nevinih muškaraca rekli da je tokom početne istrage policija ignorisala i uskraćivala izveštaje više svedoka koji su identifikovali drugu osobu kao ubicu, kao i da svedoci na suđenju nisu uspeli da identifikuju trojicu tinejdžera

"Ovo nije pobeda. Reč je o tragediji i moramo da snosimo odgovornost koja se desila ovim ljudima", rekla je posle oslobađajuće oresude državni branilac Merilenda Merilin Mozbi i dodala: "Svi svedoci suđenja su sada povukli optužbe"

(Kurir.rs/BBC, Foto: AP/Jerry Jackson)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track