POSLE PLJAČKE VEKA: Ukradeno blago nije bilo osigurano! Lopovi odneli dijamante, drago kamenje i zlato iz 18. veka!
Pre pljačke... Jedna od sala opljačkanog muzeja, Foto: EPA/Ralf Hirschberger

neverovatno

POSLE PLJAČKE VEKA: Ukradeno blago nije bilo osigurano! Lopovi odneli dijamante, drago kamenje i zlato iz 18. veka!

Planeta -

Blago čija je vrednost procenjena na milijardu evra, a koje su dvojica pljačkaša ukrala u utorak ujutru iz drezdenskog muzeja "Zeleni svod", nije bilo osigurano, objavili su nemački mediji pozivajući se na izbore bliske istrazi.

Zvaničnici muzeja javno su apelovali na razbojnike da ne seku i ne pretapaju plen kako bi se sačuvala njegova istorijska i umetnička vrednost.

Dijamantska ruža
Dijamantska ružafoto: Profimedia

Svetska baština

Prema zvaničnim podacima, razbojnici su odneli tri seta nakita iz 18. veka, koji čine dijamanti, drago kamenje i zlato.

"Ukradene su zbirke koje spadaju u svetsku baštinu. Njihova vrednost je neprocenjiva. One sadrže oko sto komada raznog nakita", rekao je Dirk Sindram, jedan od upravnika muzeja.

Orden belog orla
Orden belog orlafoto: Profimedia

Sama pljačka trajala je manje od pet minuta, a na snimcima bezbednosnih kamera vide se razbojnici koji vitrine razbijaju sekirama. Pažnju privlači i podatak da su u vreme pljačke na radnom mestu bila dvojica čuvara koji su, umesto da upale alarm, policiju pozvali telefonom, što je razbojnicima omogućilo još nekoliko minuta vremena da bi se bezbedno udaljili.

Informacija da ukradeni nakit nije bio osiguran navodi na zaključak da je pljačka bila naručena i da postoji realna mogućnost da blago više nikada neće biti nađeno. Najverovatnije će završiti u kolekciji nekog bogataša jer bi bilo suludo pokušati prodati ga na crnom tržištu jer je vrlo prepoznatljivo.

Lančić od saksonskih bisera
Lančić od saksonskih biserafoto: Profimedia

Dve opcije

Druga opcija koje se pribojavaju nadležni u muzeju jesu sečenje i pretapanje, ali time razbojnici umnogome gube na vrednosti plena.

Pretopili ga i prodali PLJAČKA ZLATNIKA

Policija istražuje da li lopovi iz Drezdena imaju veze sa pljačkom zlatnika iz muzeja u Berlinu, kada je 2017. ukraden zlatnik težak 100 kilograma od 24-karatnog zlata. Za ovu pljačku su optužene četiri osobe, ali policija još nije ušla u trag zlatniku. Veruje se da su ga lopovi pretopili u manje količine i prodali na crnom tržištu.

Kurir.rs/ Foto: EPA/Ralf Hirschberger

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track