BRITANCI MERILI SNAGE SA RUSIMA, PA DONELI LOGIČAN ZAKLJUČAK: Ako dođe do rata, ne možemo im ništa!
Foto: EPA

vojne sile

BRITANCI MERILI SNAGE SA RUSIMA, PA DONELI LOGIČAN ZAKLJUČAK: Ako dođe do rata, ne možemo im ništa!

Planeta -

Kopnene snage Velike Britanije ne mogu da se suprotstave Rusiji ako dođe do rata, javlja „Bi-Bi-Si“, pozivajući se na Kraljevski ujedinjeni institut za vojna istraživanja (RUSI).

Eksperti instituta su došli do zaključka da Britanci imaju veliki nedostatak municije, artiljerijskog oruđa i transporta. Modernizacija vojske Velike Britanije je „neodložna i kritički prioritet“, navodi se u izveštaju.

Naglašava se i da se ukupna brojnost britanskih snaga smanjuje devet godina zaredom, dok u budžetu Ministarstva odbrane može biti stvorena rupa od sedam milijardi funti.

Ministarstvo odbrane se ne slaže sa izveštajem RUSI i saopštava da se Velika Britanija može suprotstaviti pretnjama Rusije.

„Kao najveći sponzor NATO-a za odbranu u Evropi oružane snage Velike Britanije su dobro opremljene da mogu igrati vodeću ulogu u borbi protiv pretnji i osiguravati bezbednost britanskog naroda u zemlji i u inostranstvu“, navodi se u resoru.

Ranije je švedski Institut za vojna istraživanja savetovao NATO-u da ojača odbranu na granicama sa Rusijom. Autori izveštaja su analizirali koliko brzo Alijansa može da reaguje na potencijalne napade Rusije na Baltiku. Oni su naglasili da na raspoređivanje snaga u Poljskoj i Baltiku NATO-u treba sedam-osam nedelja, dok je Moskvi potrebno jedna do dve nedelje.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja