Najnovije vesti

EVROPSKA KOMISIJA USTANOVILA: Češki premijer je u sukobu interesa zbog bivšeg poslovnog carstva?!
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

u teškoj poziciji

EVROPSKA KOMISIJA USTANOVILA: Češki premijer je u sukobu interesa zbog bivšeg poslovnog carstva?!

Planeta

Evropske komisija ustanovila - češki premijer Andrej Babiš je u sukobu interesa zbog bivšeg poslovnog carstva koje je ostavio u nadležnost povereničkih fondova.

Prema pisanju češkog nedeljnika "Respekt", koji se poziva na neimenovane izvore, Evropska komisija je saopštila da je rezultate istrage dostavila češkim vlastima, prenosi Rojters, koji navodi da za sada nije mogao da potvrdi autentičnost dokumenta.

Češki list kaže da informacije o dokumentu potiču iz dva izvor upoznata sa njegovom sadržinom, prenosi dalje britanska agencija.

Rojters dodaje da informacije o dokumentu nema ni portparol Agrofert grupe, u kojoj se nalazi najveći deo Babišovih sredstava, čiju je vrednost magazin Forbs procenio na oko 3,5 milijardi američkih dolara.

Kompanije u sklopu Agrofert grupe su bile primaoci najvećih subvencija EU za sprovođenje poljoprivrednih i investicionih fondova u Češkoj, javlja Rojters.

Te kompanije od 2017 vode poverenički fondovi u sklopu dogovora koji je Babiš postigao sa češkim vlastima kako bi poslovanje bilo u skladu sa češkim zakonom o sukobu interesa.

U preliminarnoj istrazi, čiji su delovi, kako navodi Rojters, isplivali u junu ove godine, navedeno je da postoji mogućnost da se od Češke zatraži da EU vrati milione evra koje je Unija u sklopu pomoći uplatila na račune kompanija Agrofert grupe.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...