Iran: Izrael ubio svoje građane u Burgasu
Foto: REUTERS

Rasprava u UN

Iran: Izrael ubio svoje građane u Burgasu

Planeta -
Iranski diplomata je optužio Izrael da je sam izveo napad u Burgasu, u kome je ubijeno pet izraelskih turista i jedan bugarski državljanin, u sklopu kampanje "operacija državnog terorizma i ubistava sa ciljem da se drugi okrive zarad dobijanja malih političkih poena"

NJUJORK - Predstavnik Irana u UN Mohamed Kazai optužio je Izrael na sastanku Saveta bezbednosti UN da je organizovao napad na svoje građane u Bugarskoj, na šta je izraelski diplomata u UN Haim Vaksman reagovao da je reč o "zaprepašćujućoj" optužbi.

Iranski diplomata je optužio Izrael da je sam izveo napad u Burgasu, u kome je ubijeno pet izraelskih turista i jedan bugarski državljanin, u sklopu kampanje "operacija državnog terorizma i ubistava sa ciljem da se drugi okrive zarad dobijanja malih političkih poena".

Debata SB o situaciji na Bliskom istoku razbesnela je izraelske zvaničnike, koji su za napad u crnomorskom letovalištu optužili Iran i libansku militantnu organizaciju Hezbolah, koja ima podršku Irana.

Predstavnik Irana u UN rekao je da su optužbe "predstavnika cionističkog režima neosnovane", preneo je Frans pres.

"Iran nikad ne bi učestvovao u gnusnom napadu na živote nedužnih ljudi", rekao je Kazai.

"Takvu terorističku operaciju mogao je jedino da planira i izvede isti onaj režim čija istorija govori o mnogim operacijama državnog terorizma i ubistava sa ciljem da se drugi okrive zarad niskih političkih poena", dodao je on.

Zamenik izraelskog ambasadora u UN Hajman Vaksman odgovorio je da je takva optužba "zaprepašćujuća, ali da ne čudi pošto dolazi od iste vlade koja za terorističke napade 11. septembra 2001. na SAD tvrdi da je reč o teoriji zavere i koja negira holokaust".

Vaksman je ponovio optužbe svoje zemlje da iza napada u Bugarskoj stoji Teheran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track