Najnovije vesti

MASAKR! OSMORO DECE POGINULO U TURSKOM NAPADU NA SIRIJU: Sipali bombe iz aviona u blizini škole (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube Rumaf

RAT U SIRIJI

MASAKR! OSMORO DECE POGINULO U TURSKOM NAPADU NA SIRIJU: Sipali bombe iz aviona u blizini škole (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Planeta

Najmanje je 11 civila, među kojima je osmoro dece mlađe od 15 godina, poginulo je danas u vazdušnom napadu turskih snaga nedeleko od škole u Tal Rifatu, gradu na severu Sirije koji je pod kontrolom Kurda, javila je agencija AFP, pozivajući se na podatke Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

U napadu koji se dogodio u trenutku kad su deca izlazila iz škole je, osim jedanaestoro poginuli, povređena 21 osoba Većina nastradalih su raseljeni i prognanici iz regiona Afrin, koje su turske trupe zauzele 2018. godine.

Ankara je nakon te operacije zapretila napadom i na Tal Rifat, ali je turska ofanziva na grad zaustavljena zahvaljujući dogovoru s Moskvom, nakon što se Rusija obvezala da će kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite (YPG) prisiliti na povlačenje.

Turska je 9. oktobra uz pomoć saveznika među sirijskim pobunjenicima započela ofanzivu na YPG koju smatra terorističkom organizacijom, s namerom da kurdske snage udalji od svoje granice.

Ankara je nakon te operacije zaprijetila napadom na Tal Rifaat, ali je turska ofenziva na grad zaustavljena zahvaljujući dogovoru s Moskvom.

Rusija se obvezala da će kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG) prisiliti na povlačenje.

Turska je 9. okrobra, uz pomoć saveznika među sirijskim pobunjenicima, pokrenula ofanzivu na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom organizacijom kako bi je udaljila od svoje granice, a sporadični sukobi su - uprkos tome što je Ankara dvaput pristala na primirje - nastavljeni.

Turska vojska je tokom ofanzive oslobodila pojas uz granicu dug 120 kilometara, a u dosadašnjim sukobima stradalo je najmanje 150 civila, dok je više od 300.000 ljudi je raseljeno, pokazuju podaci Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR), bazirane u Velikoj Britaniji.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: Printscreen Youtube Rumaf)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...