ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE NEUHRANJENOG DEČAKA: Evo koliko je zaista razoran rat u Jemenu! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: AP/Hani Mohammed

JEZIVO

ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE NEUHRANJENOG DEČAKA: Evo koliko je zaista razoran rat u Jemenu! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Planeta -

Šokantne fotografije neuhranjenog dečaka u bolnici u Jemenu pokazuju koliko je razoran rat koji u ovoj zemlji traje već pet godina.

Fotografije prikazuju novorođenče u inkubatoru u bolnici u jemenskoj prestonici Sani, ali on nije jedini. Fotografije neuhranjene dece mogle su da se vide u medijima tokom godina, a one najbolje ilustruju situaciju u Jemenu.

U sukobima u Jemenu ubijeno je na desetine hiljada ljudi, od kojih su većina civili, a milione je doveo do ivice gladi.

foto: AP/Hani Mohammed

Ujedinjene nacije su sukob opisale kao najgoru humanitarnu krizu na svetu.

Američki izaslanik za Jemen Martin Grifits, rekao je u subotu da se želi da okonča razorni petogodišnji rat u zemlji.

U poslednje dve nedelje došlo je do malih pomaka: smanjeni su vazdušni napadi širom zemlje, u toku je i prekid vatre u ključnoj luci Hodeida i nazire se početak neke vrste vođstva koje je bilo potrebno kako bi se vratio mir u najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

foto: AP/Hani Mohammed

Grifits je rekao Savetu bezbednosti UN-a da razvoj događaja između međunarodno priznate vlade i separatista na jugu Jemena "počinje da daje rezultate". Prema njemu, najvažniji znak "da se nešto menja" jeste dramatično smanjenje vazdušnih udara i da je poslednje dve nedelje "smanjen tempo rata i da postoji pomak ka ukupnom prekidu vatre".

Sukob u Jemenu počeo je 2014. preuzimanjem prestonice Sane, koju su podržali iranski Huti koji kontrolišu veći deo severa zemlje.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je u savezu sa međunarodno priznatom vladom, bori se protiv Huta od 2015. godine.

foto: AP/Hani Mohammed

U borbama u Jemenu ubijeno je na hiljade civila i stvorena je najgora humanitarna kriza na svetu, ostavivši milione da pate od nestašice hrane i medicinske nege, a zemlja je gurnuta na ivicu gladi.

Prošle nedelje je objavljeno da Saudijska Arabija i Huti održavaju indirektne razgovore iza scene kako bi se okončao rat, a kojima posreduje Oman.

Grifits je rekao da su tokom 86 dana pregovora lideri obe strane sedeli zajedno i složili se da rade na većem cilju, a saudijsko rukovodstvo ih je "pohvalilo za njihovu hrabrost, umesto da ih kritikuje".

"To bi trebalo da posluži kao katalizator za brzo kretanje Jemena ka rešavanju ovog sukoba političkim sredstvima."

(Kurir.rs/Blic, Foto: AP/Hani Mohammed)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja