Najnovije vesti

GRETA PREŠLA ATLANTIK NA BRODU DA BI BILA NA SAMITU U MADRIDU: Odbila da ide avionom jer zagađuje okolinu (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/RODRIGO ANTUNES

ekološki aktivizam

GRETA PREŠLA ATLANTIK NA BRODU DA BI BILA NA SAMITU U MADRIDU: Odbila da ide avionom jer zagađuje okolinu (FOTO, VIDEO)

Planeta

Mlada švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg stigla je danas brodom preko Atlantika u Lisabon kako bi prisustvovala samitu za klimu COP25, koji se održava u Madridu.

Jedrilica, katamaran dug 14 metara na kojem je 20 dana putovala mlada Švedjanka, stigao je u luku Lisabona, gde je nekoliko desetina ekoloških aktivista dočekalo tinejdžerku koja je postala simbol borbe protiv klimatskih promena.

Greta Tunberg (16) koja neće da putuje avionom jer zagadjuje životnu sredinu, treba da se obrati novinarima nakon dočeka koji joj je priredio gradonačelnik Lisabona Fernando Medina.

Mlada Švedjanka je 14. avgusta krenula iz Plimuta u Velikoj Britaniji ka Njujorku, jedrilicom bez ugljenika. Ona je u septembru učestvovala na samitu UN u Njujorku, a potom je putovala po SAD i Kanadi.

Greta Tunberg je skrenula pažnju svetske javnosti prošle godine kada je prestala da ide u školu petkom da bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta. Pridružili su joj se drugi učenici i osnovali pokret "Petkom za budućnost". Potom je to preraslo u nedeljne proteste širom sveta da bi se od vlada zahtevala akcija protiv klimatskih promena.

Njena organizacija "klimatskih štrajkača" ima nekoliko miliona pristalica širom sveta.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA/RODRIGO ANTUNES)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...