OVO JE ARAPSKA LETEĆA UZDANICA: Prvi borbeni avion proizveden u Emiratima (VIDEO)
Foto: Screenshot

tehnika

OVO JE ARAPSKA LETEĆA UZDANICA: Prvi borbeni avion proizveden u Emiratima (VIDEO)

Planeta -

Tokom nedavne izložbe vazduhoplovne izložbe Dubai Eršou 2019, Vazduhoplovne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata naručile su 24 komada lakog jurišnog aviona domaće proizvodnje tipa Calidus B-250. Ovo je prvi borbeni mlaznjak arapskog porekla, koji je svoju premijeru imao dve godine ranije na istom avio sajmu.

Ugovor o kupovini dve eskadrile B-250 vredan je 620 miliona dolara i prvi je avion u kategoriji lakih višenamenskih borbenih aviona napravljenih u potpunosti od kompozitnih materijala, što smanjuje njegovu masu, povećavajući vek i olakšavajući održavanje. Pored toga, vlakna koja se koriste u proizvodnji imala su značajan uticaj na cenu i troškove upotrebe.

Dizajn letelice Calidus Emirates uključivao je brazilski Novaer i američki Rokvell Colins, a njegov dizajn potpisuje Džosef Kovač, brazilski inženjer koji je konstruisao i uspešnu brazilsku školsku letelicu Embraer EMB 312 Tukano i laganu jurišnu letelicu Embraer EMB 314 Super Tukano.

Nova lagani višenamenski borbeni avion Emirata dizajniran je za borbu protiv pobunjenika, blisku vazdušnu podršku, izviđanje i naprednu obuku.

Calidusov B-250 ima maksimalni domet od 4.445 kilometara i plafon leta nešto više od devet kilometara, dok njegova krstareća brzina iznosi 557 kilometara na sat. Avion se može naoružati dvema raketama vazduh-vazduh tipa AIM-9 i četiri laserski navođene bombe GBU-58, satroškovima poo satu od 1200 dolara.

Ovo je prvi borbeni avion arapske proizvodnje nakon što su Saudijska Arabija i Ukrajina predstavile modifikovanu verziju transportnog aviona Antonov / Taknia An-132, dizajnirane isključivo za potrebe saudijske vojske.

Kurir.rs/Tportal Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track