MERKELOVA: Nemačka je odlučila da protera ruske diplomate, nije dobila pomoć od Moskve u istrazi o ubistvu u Berlinu
Foto: EPA / Omer Messinger

povodom afere naručeno ubistvo

MERKELOVA: Nemačka je odlučila da protera ruske diplomate, nije dobila pomoć od Moskve u istrazi o ubistvu u Berlinu

Planeta -

Nemačka je odlučila da protera ruske diplomate, jer nije dobila pomoć od Moskve u istrazi o ubistvu državljanina Gruzije u Berlinu, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita NATO.

"Preduzeli smo odgovarajuće mere, jer nismo videli da nam Rusija pomaže u istrazi tog ubistva“, objasnila je Merkelova i naglasila da je razgovarala o tome za vreme bilateralnih kontakata sa saveznicima.

Prema njenom mišljenju, proterivanje ruskih diplomata neće biti prepreka za održavanje samita "normandijske četvorke“. Ona je dodala da je spremna da razgovara o tom pitanju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Parizu.

"Sastaću se sa ruskim predsednikom sledeće sedmice. Obavestićemo ga kako smo radili na tome“, istakla je Merkelova.

Samit lidera "normandijske četvorke“, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska, biće održan 9. decembra u Parizu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da nemačke vlasti proteruju dva radnika ruske ambasade u Berlinu. U saopštenju se ističe da je takva odluka povezana sa slučajem naručenog ubistva državljanina Gruzije u Berlinu. Ministarstvo je zvanično pozvalo ambasadora Rusije Sergeja Nečajeva i uputilo mu notu, prenosi list "Špigl“ pozivajući se na sopstvene izvore.

U saopštenju nemačkog Ministarstva navodi se da vlasti ove zemlje očekuju od Rusije ozbiljnu i hitnu saradnju u istrazi ubistva u Berlinu.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: EPA/Omer Messinger)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track