NATO SAMIT U SLIKAMA: Jedni ogovarali, drugi su se ljutili, a svi se slažu da su Kina i Rusija pretnje (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA

neobičan samit

NATO SAMIT U SLIKAMA: Jedni ogovarali, drugi su se ljutili, a svi se slažu da su Kina i Rusija pretnje (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Vođe NATO pakta usvojili su finalnu deklaraciju na samitu u Londonu na kome su ponovo potvrdili "solidarnost, jedinstvo i koheziju" i svoju "trajnu transatlantsku povezanost".

Vođe su nastojale da izglade nesuglasice u transatlantskoj vojnoj Alijansi koja na ovom samitu, održanom u golf centru kod Londona, obeležava 70. godišnjicu.

Oni su u deklaraciji prvi put priznali jačanje snage Kine kao "izazov".

foto: AP

Takođe su ukazali na "pretnju" koju predstavlja "agresivno delovanje" Rusije, istovremeno navodeći da je NATO isključivo "defanzivan" savez koji ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju.

Vođe 29 zemalja članica ponovo su potvrdile svoju čvrstu posvećenost onome što stoji u Članu pet Vašingtonskog ugovora da napad na jednog saveznika predstavlja napad na sve.

foto: EPA

Tokom trosatnih pregovora kod Londona razrešena su neslaganja sa Turskom koja je blokirala planove Alijanse o jačanju u baltičkoj oblasti.

Članica Alijanse Turska pretila je da neće odobriti plan da se ojača odbrana baltičkih država, suseda Rusije i Poljske, pošto je jedna članica kritikovala tursku vojnu operaciju u Siriji.

foto: EPA

Međutim, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da su oni jedinstveni u poštovanju pravila "svi za jednog, jedan za sve" i da je njihova posvećenost Članu pet o kolektivnoj odbrani čvrsta.

foto: EPA

Svađa je takođe izbila oko snimka kanadskog premijera Džastina Trudoa kako izgleda da ogovara američkog predsednika Donalda Trampa na sinoćnjem prijemu. U odgovoru na to Tramp je rekao da je Trudo "dvoličan".

1 / 5 Foto: EPA

Tramp je takođe rekao da otkazuje planiranu konferenciju za novinare posle samita navodeći da će se vratiti odmah nazad i da je imao dosta konferencija.

foto: EPA

Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron takođe su imali oštre razmirice oko brojnih pitanja.

1 / 13 Foto: EPA

Iako se ne dovodi u pitanje budućnost NATO postoje neslaganja među članicama oko nedavnih vojnih akcija Turske u severnoj Siriji, nivou vojne potrošnje članica i nedavnih Makronovih komentara da je Alijansa u stanju "moždane smrti".

Kurir.rs/Beta Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track