KLARKSON PONOVO OPLEO PO GRETI, ALI OVO NIJE OČEKIVAO: Klimatski aktivisti ga podsetili da on prvi PALI NA BENZIN (FOTO)
Foto: AP, Profimedia

reagovanjeKlarkson ponovo osuo paljbu po Greti

KLARKSON PONOVO OPLEO PO GRETI, ALI OVO NIJE OČEKIVAO: Klimatski aktivisti ga podsetili da on prvi PALI NA BENZIN (FOTO)

Planeta -

Greta Tunberg je postala je uzor u međunarodnom pokretu za životnu sredinu mladih nakon što je čak i izostajala iz škole u Švedskoj kako bi protestovala protiv loših zakona u okviru akcije klimatskih promena, ali mnogi tvrde da je ona pesnica kojom odrasli prete kako bi promovisali i poboljšali svoj program.

Džeremi Klarkson je iskalio još jedan svoj gnev pokrenuo na Greti Tunberg, rekavši da bi "samoproklamovani klimatski mesija trebalo da se vrati u školu i da napustiti svoj klimatski krstaški rat".

Klarkson, bivši voditelj Top Gira, izneo je komentare dok je učestvovao u jednoj australijskoj emisiji.

"Ona je luda i opasna je i zbog njen stav stvara neprospavane noći male dece", rekao je on idodao:

"Mislim da treba da se vrati u školu i umukne."

Klimatski aktivisti su odmah reagovali preko društvenih mreža i, nazvavši Klarksona dinosaurusom koji se hrani benzinom, objasnili su mu za šta se oni tačno zalažu što je njegova generacija preskakala.

Klarkson je davno ocenio klimatske promene kao "naučnu fantastiku“, a njegov blag stav u vezi s tim problemom doveo je do toga da su aktivisti za zaštitu životne sredine bacili stajsko đubrivo ispred njegove kuće pre deset godina.

Međutim, priznao je posledice klimatskih promena prošlog meseca, nakon što je iz prve ruke saznao o nestašici vode u rečnom sistemu Mekong u Kambodži, dok su tamo snimali "Seamen".

Ipak, njegova percepcija Grete Tunberg ostaje nepromenjena. Klarkson je optužuje za licemerje i tvrdi da on čini više za životnu sredinu nego ona.

Aktivisti koji se bore da problem klimatskih promena postane što vidljiviji ističu da se jasno zna šta je Greta uradila za čovečanstvo i da Klarkson nie ogorčen na nju, već na to što je star i što više nije uticajan, a to se najbolje vidi po tome što je izgubio posao na BBC.

Greta Tunberg bila je na turneji po Severnoj Americi skoro tri meseca; tokom te turneje, ona je održala viralni govor na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim akcijama i vodila štrajkove protiv klimatskih promena u SAD i Kanadi. Lider #FridaisForFuture trebalo je da prisustvuje samitu o životnoj sredini COP25 koji je trebalo da se održi u Santijagu, ali je on iznenada preseljen u Madrid prošlog meseca zbog antivladinih protesta u Čileu, a ona je morala da se vrati nazad.

16-godišnja Šveđanka je stigla u utorak u Lisabon nakon 20-dnevnog putovanja preko Atlantika. Ona je putovala ka Evropi na isti način kao i ka Americi - brodom sa niskim udelom ugljenika, prevozom koji je odabrala da ublaži količinu gasova koje emituje avionski prevoz.

(Kurir.rs/Sputnik, Foto: AP/Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track