Najnovije vesti

RAT NA ULICAMA PARIZA: Policija bacila suzavac na demonstrante, ceo grad gori (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA

neredi u prestonici

RAT NA ULICAMA PARIZA: Policija bacila suzavac na demonstrante, ceo grad gori (FOTO, VIDEO)

Planeta

Pripadnici policije ispalili su suzavac na demonstrante u centru Pariza tokom jednog od najvećih štrajkova u Francuskoj u poslednjih nekoliko decenija, usled kojeg je javni saobraćaj skoro potpuno prekinut.

Radnici su započeli štrajk kako bi naterali predsednika Francuske Emanuela Makrona da odustane od reforme penzionog sistema. Na ulicama se nalazi 6.000 policajaca.

Makron, koji je na vlast došao 2017. godine, obećao je da će otvorit strogo regulisanu ekonomiju Francuske, ali veći sindikati tvrde da francuski lider želi da ukine zaštitu radnika.

1 / 10 Foto: EPA

Ishod štrajka će zavisiti od toga ko će prvi da se povuče - sindikati koji rizikuju da izgube podršku ukoliko remećenje predugo potraje ili vlasti koje se plaše da bi birači mogli stati na stranu sindikata i da za zastoj okrive zvaničnike.

Vlasnik jednog od kafića u centru Pariza Izabel Žibal izjavila je da se blokiranje može podneti danas i sutra, ali da bi narod sledeće sedmice mogao postati iziritiran.

Radnici železnice izglasali su da se štrajkuje i sutra, a radni sindikati kompanije RATP koja kontroliše rad autobusa i metroa saopštili su da će njihov štrajk da se nastavi do ponedeljka, 9. decembra.

Kurir.rs/Srna

Foto: AP/EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...