HILJADE MLADIH DOČEKALE GRETU U MADRIDU: A tinejdžerka im uzvratila duhovitom porukom na Tviteru (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

ekološki aktivizam

HILJADE MLADIH DOČEKALE GRETU U MADRIDU: A tinejdžerka im uzvratila duhovitom porukom na Tviteru (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg stigla je danas u Madrid da se pridruži hiljadama drugih mladih ljudi u maršu na kome se od svetskih vodja traži akcija u borbi protiv klimatskih promena.

Prolazeći kroz brojne kamere i mikrofone na železničkoj stanici u Madridu švedska tinejdžerka je u Tviter poruci napisala "uspešno uspela da se ušunjam u Madrid, mislim da me niko nije video. ; Kako god, super je biti u Španiji".

foto: EPA

U Madridu je u toku dvonedeljna konferencija UN o klimi čiji cilj je usaglašavanje pravila o globalnom tržištu ugljenika i dogovaranje o tome kako nadoknaditi siromašnim zemljama za razaranja uglavnom izazvana štetnim emisijama bogatih zemalja.

Tunberg je kasnije nenajavljeno posetila mesto gde se održava konferencija i pridružila se grupi od oko 40 tinejdžera koji su protestovali tražeći pravu akciju protiv klimatskih promena. Oni su se držali zu ruke i pevali "Power to the people" i nosili plakate sa logom pokreta "Petak za budućnost", globalnog klimatskog pokreta koji je Tunberg inspirisala.

Razgovori o klimi vode se u vreme kada rastu naučni dokazi o katastrofama koje mogu da budu posledica daljeg globalnog zagrevanja. ; Tunberg je doputovala vozom iz Lisabona gde je stigla ranije ove nedelje ploveći katamaranom preko Atlantskog okeana iz SAD.

foto: EPA

Ona je morala to da uradi pošto je iznenada otkazano održavanje konferencije o klimi COP25 u Čileu, zbog nemira u toj zemlji, i prebačeno u Madrid.

foto: EPA

Odvojeno danas, savez američkih država, gradova, akademskih institucija i kompanija otvorilo je sopstveno mesto na UN razgovorima o klimi u nastojanju da pokaže da uprkos odluke savezne administracije da SAD izadju iz Pariskog sporazuma o klimi, mnogi Amerikanci ostaju posvećeni cilju tog ugoovora o suzbijanju globalnog zagrevanja.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja