ERUPCIJA RUŠILA STENE, NA LJUDE PADALO KAMENJE OD 1.000 STEPENI: Evo šta se sve dešavalo kada se vulkan probudio!
Foto: AP/George Novak/New Zealand Herald

detalji sa novog zelanda

ERUPCIJA RUŠILA STENE, NA LJUDE PADALO KAMENJE OD 1.000 STEPENI: Evo šta se sve dešavalo kada se vulkan probudio!

Planeta -

Najmanje pet osoba je poginulo, a više ih je povređeno i nestalo u erupciji vulkana na novozelandskom Belom ostrvu, popularnom turističkom odredištu na kojem je u vreme erupcije bilo oko 50 ljudi.

S ostrva su spasene 23 osobe. Pet ih je preminulo od zadobijenih povreda, a 18 se nalazi u bolnici. Još uvek se nestalima smatra više od 20 osoba.

Kada je vulkan eruptirao, ljudi koji su ostali u njegovoj blizini verovatno su iskusili oblake vruće pare, otrovne gasove i rušenje opasnih stena, piše CNN.

"Mogli su da oseti miris hemikalija"

Prema vulkanologu Džesiki Džonson sa Univerziteta u Engleskoj, navala otrovnih gasova bila je toliko jaka da su posetioci mogli da osete miris hemikalija.

"Iz vulkana, u čijem se krateru nalazi kiselo jezero, verovatno su izlazile vruće pare, a zbog erupcije su se rušile stene", dodala je Džonsonova.

Materijal temperature 1.000 stepeni Celzijusa

Prema novozelandskoj policiji, u trenutku erupcije na ostrvu se nalazilo oko 50 ljudi. Spasene su 23 osobe, a povređeni u najvećoj meri imaju problema s opekotinama.

Džonsonova smatra da je većina povreda nastala zbog sile same eksplozije, a manji deo su opekotina nastao je zbog vrele pare.

Derek Viman, geolog sa Univerziteta u Sidneju, veruje kako je vulkan prilikom erupcije izbacio materijal koji je bio na oko 1.000 stepeni Celzijusa.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP/George Novak/New Zealand Herald

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track