Najnovije vesti

FRANCUSKA I DANAS PARALISANA, ZAPOSLENI NA NOGAMA: Šesti dan štrajka zbog izmene penzionog sistema! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NE ODUSTAJU

FRANCUSKA I DANAS PARALISANA, ZAPOSLENI NA NOGAMA: Šesti dan štrajka zbog izmene penzionog sistema! (VIDEO)

Planeta

Francuski aerodromski radnici, nastavnici i drugi radnici pridružili su se danas štrajku zaposlenih širom zemlje, dok su sindikati pojačali pritisak na vladu da odustane od najavljenih promena u nacionalnom sistemu penzionisanja.

Policija je naredila da prodavnice i restorani ostanu zatvoreni u Parizu iz straha da će u popodnevnim satima tokom marša demonstranata doći do nasilja na ulicama, preneo je AP.

Francuski sindikati pozvali su radnike da organizuju jedan od najvećih protesta tokom proteklih decenija, nadajući se da će šestog dana štrajka nadmašiti broj od 800.000 ljudi, koliko je prošle nedelje izašlo na ulice protestujući protiv reforme penzionog sistema koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron, preneo je Rojters.

Putnici su se suočili sa poremećajem u saobraćaju, škole su zatvorene u Parizu, a nacionalni avioprezoznik Er Frans je saopštio da je redukovao domaće letove za 25 odsto.

Sindikati ne pokazuju znake odustajanja i pozivaju radnike u železnici, lekare, nastavnike i druge zaposlene u javnim službama da se suprotstave Makronu pre nego što njegova vlada sutra iznese predlog reforme penzionog sistema.

"Ne mogu nam reći koliko će sistem biti pošteniji, jednostavniji", rekao je Iv Vejrie, vođa sindikata Fors Uvrie za Radio Sud.

Trenutno, pojedini radnici u Francuskoj mogu da odu u penziju u 50-im godinama.

Reforma je centralna tačka Makronove vizije transformacije francuske ekonomije.

Ministri u vladi insistiraju na tome da je sadašnji sistem nepravedan i finansijski neodrživ, dok sindikati kažu da reforma smanjuje prava radnika i primorava ljude da rade duže za manja primanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...