Najnovije vesti

NEMA NOVIH USTUPAKA! Lam demonstrantima u Honkongu: Ne mogu da prihvatim zahteve koji odstupaju od zakona! (VIDEO)
Foto: EPA

neizvesno

NEMA NOVIH USTUPAKA! Lam demonstrantima u Honkongu: Ne mogu da prihvatim zahteve koji odstupaju od zakona! (VIDEO)

Planeta

Liderka Hongkonga Keri Lam ponovo je danas isključila mogućnost davanja novih ustupaka demonstrantima koji već mesecima protestuju tražeći ispunjenje pet zahteva.

Oni između ostalog traže i da se lider Hongkonga i poslanici biraju direktno, kao i da se sprovede nezavisna istraga o postupcima policije nad demonstrantima. Jedini zahtev koji je dosad ispunjen je povlačenje predloženog zakona o ekstradiciji koji je i bio povod za početak protesta u junu.

"Što se tiče drugih zahteva, moramo da se držimo nekih važnih principa. Ako pojedinačni zahtev od nas traži odstupanje od zakona, nepoštovanje vladavine prva u Hongkongu, ne mogu da prihvatim te zahteve", rekla je Keri Lam.

Jedan od zahteva demonstranata je i amnestija za više od 6.000 uhapšenih ljudi na protestima. Lam kaže da ni to zakonski nije moguće.

Za vikend je održan veliki marš u kojem je, po proceni organizatora učesvovalo 800.000 ljudi. Oni su uzvikivali "Pet zahteva, nijedan manje". Lam je rekla da taj marš "pokazuje slobode koje građani Hongkonga uživaju" tvrdeći da su optužbe o ograničenju slobode neutemeljene.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...