Najnovije vesti

NAPRAVIĆU VAM RUPU U GLAVI: Američki špijun divlja u zatvoru i preti Rusima! Velanu ne pomažu ni lekari! (FOTO)
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

strašno

NAPRAVIĆU VAM RUPU U GLAVI: Američki špijun divlja u zatvoru i preti Rusima! Velanu ne pomažu ni lekari! (FOTO)

Planeta

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je američki državljanin Pol Velan, koji se nalazi u pritvoru u Rusiji zbog sumnje da je špijunirao, pretio zaposlenima u ruskoj Saveznoj zatvorskoj službi (FPS).

"Velanovi advokati mu očito ne pomažu. Oni ne znaju ništa o svom klijentu. Rekli smo advokatima gde bi Velan mogao da buši. Nađen je jedan uređaj sličan onom koji se koristi za pravljenje rupa na dokumentima", navelo je Minsitarstvo i objavilo fotografiju mašine za pravljenje rupa na papirima za njihovo lakše povezivanje, prenosi Tass.

Kako se navodi, Velan je tu mašinu nameravao da koristi u druge svrhe.

"Upozoravamo one koji ga brane, da bi trebalo više da nauče o svom klijentu i možda ga savetuju kako da se ponaša. Usput, šta mislite šta bi oni uradili ukoliko bi zatvorenik pretio da će mašinom napraviti rupu u glavi istražitelja u američkom zatvoru", navelo je Ministarstvo.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu da se Velan ponaša bezobrazno i da preti zatvorskim službenicima.

"On govori da će izbuštiti njihove glave i daje i druge arogantne izjave", rekao je Lavrov.

Moskovska javna nadzorna komisija objavila je na Tviteru da zaposleni zatvorski službenici ne krše Velanova prava i da na vreme dobija zdravstvenu negu. Kako je navedeno, članovi komisije su posetili Velana u zatvoru više puta i potvrdili navode Lavrova.

"Uprkos lošem raspoloženju Velana i pokušajima da prekrši kodeks ponašanja, njegova prava kao i medicinska pomoć mu nisu uskraćeni", napisala je Komisija.

Velanov advokat Vladimir Žerebenkov rekao je da je došlo do nesporazuma između njegovog klijenta i zatvorskih čuvara zbog jezičke barijere. On je kazao i da se Velan ponaša primereno i da ne preti, kao i da sumnja da bi njegov klijent mogao da dobije mašinu dok je u pritvoru.

Velan, koji osim američkog ima i državljanstva Velike Britanije, Kanade i Irske je šef obezbeđenja u kompaniji Borg Vorner, koja se bavi automobilskim komponentama.

Velan je uhapšen 28. decembra 2018. godine u Moskvi zbog navodnog špijuniranja, a protiv njega je pokrenuta krivična istraga i preti mu zatvorska kazna od 10 do 20 godina.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Epa/Maxim Shipenkov)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...