VULKAN SMRTI NA NOVOM ZELANDU KRIO VELIKU TAJNU: Da se to saznalo ranije nesrećni turisti bi možda bili živi! (VIDEO)
Foto: Pofimedia

Istraga

VULKAN SMRTI NA NOVOM ZELANDU KRIO VELIKU TAJNU: Da se to saznalo ranije nesrećni turisti bi možda bili živi! (VIDEO)

Planeta -

Na Belom ostrvu, gde je u ponedeljak nastradalo 14 turista, još 2016. bio je postavljen kontejner za slučaj opasnosti

Tragedija na Novom Zelandu, kada je u ponedeljak 14 turista poginulo u erupciji vulkana na Belom ostrvu, mogla je biti sprečena da su turisti znali da na ovom vulkanskom ostrvu imaju bezbedno utočište.

Naime, na Belom ostrvu je još 2016. postavljen metalni kontejner težak 2,4 tone kao sigurnosni bunker za slučaj opasnosti.

Kiseonik i hrana

Postavljanje kontejnera koji je dopremljen helikopterom bilo je ispraćeno u medijima, ali uprkos tome, turisti i oni koji organizuju obilazak ovog ostrva to nisu znali. Mediji su tada preneli da se u metalnom kontejneru nalaze bezbednosna oprema (boce sa kiseonikom, užad...), kao i rezervna odeća, hrana i voda.

Dopremanje  bunkera...  Helikopter  donosi  kontejner
Dopremanje bunkera... Helikopter donosi kontejnerfoto: Screenshot

Džordže Voker iz kompanije „Vajt ajlend flajts“ kaže da je kontejner postavljen na 500 metara udaljenosti od vulkanskog jezera koje se nalazi krateru vulkana. - Istina je da je kontejner postavljen daleko od mola gde pristaju čamci koji dovoze turiste u obilazak vulkana. On bi trebalo da bude bliže obali - rekao je Voker.

Zasad nema naznaka da je neko od nastradalih turista uopšte pokušao da se skloni u metalni bunker kada je u 14.11 po lokalnom vremenu došlo do erupcije.

Turistkinja Bruk Sejbin, koja je ranije obišla Belo ostrvo, kaže da njenoj grupi niko nije skrenuo pažnju da postoji ovaj bunker za slučaj opasnosti.

Teške opekotine

- To je vrlo važna informacija i čudim se da nam niko nije ukazao na mogućnost da smo imali mesto da se sklonimo ukoliko vulkan proradi. Samo su nam podelili gas-maske za svaki slučaj - rekla je ona.

U trenutku erupcije na ostrvu se nalazilo 47 turista, od kojih je 34 spaseno. Čak 31 osoba je prebačena u bolnicu s teškim opekotinama. Jedna osoba je preminula juče u bolnici. Šest osoba je preminulo na mestu, dok se sedmoro vodi kao nestalo.

Užasna smrt

TURISTI IZGORELI DO KOSTI

Identifikacija većine žrtava erupcije vulkana moraće da bude izvršena pomoću analize DNK. Naime, žrtve su izgorele do neprepoznatljivosti i imaju opekotine na preko 90 odsto površine tela. Medicinski tehničar koji je stigao u ekipi spasilaca kaže da je na ostrvu bilo kao u Černobilju.

Policija je saopštila da su među turistima koji su bili na Belom ostrvu u trenutku erupcije bili državljani Australije, SAD, Kine, Nemačke, Malezije, Novog Zelanda i Velike Britanije. Oni bu bili na 12-dnevnom krstarenju od Australije do Novog Zelanda.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track