Najnovije vesti

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Nemačke diplomate proglašene personama non grata, imaju 7 dana da napuste zemlju
Foto: Profimedia

recipročne mere

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Nemačke diplomate proglašene personama non grata, imaju 7 dana da napuste zemlju

Planeta

Rusija je na osnovu reciprociteta donela odluku o proterivanju dvojice saradnika Ambasade Nemačke, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Dvojica saradnika Ambasade Nemačke proglašena su personama non grata i moraće da napuste Rusku Federaciju u narednih sedam dana.

Pored toga, ambasador Nemačke u Rusiji Geza Andreas fon Hair pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije kako bi mu izrazili protest zbog neosnovane odluke Nemačke da 4. decembra proglasi dvojicu ruskih diplomata personama non grata zbog ubistva gruzijskog državljanina u Berlinu.

Nemački ambasador, nakon što je napustio zgradu ruskog Ministarstva, nije želeo novinarima da daje izjave.

Iz Ministarstva navode i da je odluka o proterivanju nemačkih diplomata zasnovana na principu reciprociteta, i u skladu je sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima 1961. godine.

Podsetimo, Kremlj je zvanično odbacio bilo kakvu umešanost ruskih institucija u ubistvo državljanina Gruzije, dok je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov konstatovao da su u pitanju isključivo neosnovane pretpostavke koje su eskalirale u nemačkim medijima.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...