PREZIRE TONIJA BLERA, STAO JE I U ODBRANU SRBIJE: Evo ko je Džeremi Korbin koji bi mogao da bude novi britanski premijer
Foto: EPA

ide biciklOM na posao

PREZIRE TONIJA BLERA, STAO JE I U ODBRANU SRBIJE: Evo ko je Džeremi Korbin koji bi mogao da bude novi britanski premijer

Planeta -

Svetski mediji pod budnim okom prate vanredne parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, a na levičar Džeremi Korbin ima velike šanse da na mestu prmeijera zameni Borisa Džonsona.

Ipak, baš zbog levičarkih ubeđenja i pacifičkih stavova, Korbin nikada nije uživao veliku političku podršku i mnogi smatraju da je pogrešna osoba za tu poziciju.

Ipak, to ne znači da nema veliki broj poklonika, svojim govorima privukao je veliku pažnju, pogotovo mladih, koji su mu svojevremeno klicali i na popularnom festivalu u Glastonberiju.

Koliko su njegove ideje trn u oku vladajućim elitama svedoči i izjava nekadašnjeg premijera Tonija Blera koji je 2015. godine osudio sve članove koji podržavaju i koji su nominovali Džeremija Korbina za lidera laburista.

"Na izborima ne pobeđuju levičari. Ako vam je srce uz Korbina, izvršite transplantaciju", rekao je Bler.

foto: Profimedia

Animozitet koji Bler gaji prema Džeremiju Korbinu dodatno je povećan nakon što je Korbin izjavio da se Bleru mora suditi za ratne zločine ukoliko je prekršio međunarodno pravo tokom invazije na Irak 2003. godine.

"Svako ko je počinio ratni zločin mora za njega da odgovora. To ne isključuje ni Tonija Blera", rekao je Korbin pre nekoliko godina.

On je dodao da Bler, koji je dirigovao invazijom zajedno sa tadašnjim američkim predsednikom Džordžom Bušom, mora da “prizna sve skovane planove” sa liderom SAD.

foto: EPA

Korbin, koji se snažno protivio invaziji i bio jedan od lidera koalicije “Zaustavite rat” rekao je da je u pitanju bio “ilegalan napad”.

"Uveren sam da je to bio ilegalan rat. Kofi Anan (tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija) je takođe potvrdio da je rat bio nelegitiman, te, stoga, Blerova je dužnost da objasni svoje poteze. Ne znam hoće li mu se suditi, ali da li bi trebalo - da!", poručio je.

Korbin je bio snažan protivnik i jedan od najžešćih kritičara rata u Iraku i Avganistanu. Takođe, zalaže se za nuklearno razoružavanje. Ovaj pacifista je 31. oktobra 2006. godine podržao velšku partiju “Plaid Cymru” i Škotsku nacionalnu partiju u njihovom pozivu da se ispitaju uslovi pod kojima je Britanija ušla u pomenute ratove uprkos tome što je član stranke koja je zemlju u te konflikte i uvela, na čelu sa Tonijem Blerom.

Osudio je i bombardovanje Jugoslavije i tada je rekao: "Svakom razumnom i moralnom čoveku treba da bude jasno da su SAD i Britanija svoju vojnu akciju opravdale notornim lažima".

Politiku Donalda Trampa je nazvao siledžijskom i poručio mu je da gradi mostove, a ne zidove.

Nije se libio ni da uđe u sukob sa kolegama iz sopstvene partije, pa je tako čak 533 puta glasao protiv laburista!

foto: AP

Protivi se oružju za masovno uništavanje. Predstavljajući svoj plan za svet bez atomskih bombi, Korbin je naglasio da bi uklonio svo oružje iz nuklearnog arsenala.

"Imamo moralnu dužnost i međunarodne obaveze da Britaniju i svet učinimo sigurnijim mestom. Kao potpisnica sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, Britanija bi trebalo da traži zamenu za Trident jer smo se obavezali da ćemo ubrzati napredak ka razoružanju", navodi se u dokumentu koji je potpisao Korbin.

foto: AP

Korbin se borio protiv južnoafričkog aparthejda, a podržava i palestinsku borbu protiv onoga što naziva “aparthejdom u Izraelu“. Podržava čak i ujedinjenje Irske, solidariše se sa Venecuelom, a bio je i među najglasnijim britanskim braniteljima grčkog naroda. Veliki je borac za prava životinja i borac za zaštitu životne sredine. Na posao ide biciklom.

foto: Profimedia

Korbin je antimonarhista, pa je tako jednom prilikom pokrenuo peticiju koja je od Tonija Blera tražila da izbaci kraljevsku porodicu iz Bakingemske palate i preseli je u “skromniju kuću". Tokom govora nakon smrti kraljice majke 2002. godine nosio je jarkocrveni džemper.

Uprkos svemu, zbog "preteranih socijalističkih stavova" i dalje važi za autsajdera na izborima.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track