UŽAS! PROTESTI U FRANCUSKOJ SVE BRUTALNIJI: Osmi dan štrajka protiv penzionih reformi! HAOS na ulicama (VIDEO)
Foto: EPA

POSTAJE ŽESTOKO

UŽAS! PROTESTI U FRANCUSKOJ SVE BRUTALNIJI: Osmi dan štrajka protiv penzionih reformi! HAOS na ulicama (VIDEO)

Planeta -

Stanovnici Pariza danas su mogli da koriste samo dve gradske linije metroa, jer je štrajk zaposlenih zbog penzijonih reformi ušao u osmi dan.

Napetost je vladala u nekoliko regiona u zemlji, a policija je jutros koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante u Nantu, dok su demonstranti zapalili vozila u Marseju, preneo je AP.

Sindikati su odlučno odbacili nove predloge vlade predsednika Emanuela Makrona da se postupno primeni plan prema kome bi najmlađi radnici u Francuskoj, rođeni nakon 1974. radili do 64. godine umesto do 62. i tako ostvarili pune penzije.

"Nema božićne pauze ako se vlada ne dozove pameti'', upozorio je danas Loren Brun iz Saveta konfederacije rada.

Odbacivanje najnovijih predloga vlade upućuje na to da su radnički lideri odlučni kada kažu da će štrajkati bez ograničenja.

Iako su Parižani najviše pogođeni, a s obzirom da se oni najviše oslanjaju na javni prevoz, javnost ima razumevanje.

Mnogi Francuzi i sindikati koji predvode štrajk strahuju da bi novi penzioni sistem mogao da dovede do toga da ljudi rade duže, a za manje penzije.

Vlada je saopštila da će promene koje je najavila osigurati da penzioni sistem bude "pravičan i održiv" i navode da je razlog za reforme rastući broj ljudi, kao i rekordni broj starijih od 90 godina.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track