KONZERVATIVCI BORISA DŽONSONA POBEDILI NA IZBORIMA Premijer Velike Britanije poručio: Uživajte u slavlju!
Foto: EPA/VICKIE FLORES

izlazne ankete

KONZERVATIVCI BORISA DŽONSONA POBEDILI NA IZBORIMA Premijer Velike Britanije poručio: Uživajte u slavlju!

Planeta -

Do sada vladajući Konzervativci premijera Borisa Džonsona trebalo bi da su osvojili većinu s prednošću od 86 poslanika na današnjim opštim izborima u Velikoj Britaniji, ukazuju izlazne ankete za BBC, ITV i Skaj njus.

Istraživanje sprovedeno na glasačkim mestima u Velikoj Britaniji ukazuje da će Torijevi dobiti 368 poslanika - 50 više nego na izborima 2017.

Laburisti bi trebalo da dobiju 191 poslanika, Liberalne demokrate 13, Stranka za Bregzit nijednog i SNP 55.

Zelena stranka će i dalje imati samo jednog poslanika, a velška socijaldemokratska stranka "Plaid Kamri" će izgubiti jedno mesto od ukupno tri, ukazuje istraživanje.

Prvi opšti rezultati izbora počeće da teku od ponoći po brirtanskom vremenu (01:00 po srednjeevropskom), a konačni rezultati se očekuje u petak.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je članovima svoje partije da "uživaju u slavlju" nakon što je prva izlazna anketa pokazala da je njegova Konzervativna stranka na putu je da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji.

"Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju" napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući "Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas".

Ako se predviđanja pokažu tačnim, Džonson će osvojiti mesta u parlamentu koja su mu potrebna za realizaciju Bregzita 31. januara, javlja Rojters.

Prema anketi, Džonsonovi konzervativci osvojiće 368 mandata, dovoljno za "udobnu" većinu u parlamentu sa 650 mesta.

Prognozira se da će laburisti osvojiti 191 mandata, Škotska nacionalna stranka 55 mandata i Liberalne demokrate 13.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: EPA/VICKIE FLORES)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track