PRESUDNA IZBORNA POBEDA: Evropske diplomate pozdravile "jasnoću" koju su doneli rezultati u Velikoj Britaniji!
Foto: Profimedia

trijumf konzervativne partije

PRESUDNA IZBORNA POBEDA: Evropske diplomate pozdravile "jasnoću" koju su doneli rezultati u Velikoj Britaniji!

Planeta -

Evropske diplomate pozdravile su "jasnoću" koju je naizgled presudna izborna pobeda Konzervativne stranke donela Britaniji po pitanju izlaska iz EU, ali je i rekla da će biti izazov dogovoriti trgovinski sporazum do kraja 2020. godine.

"Ono što je veceras sigurno, jeste da se čini da došlo do pojašnjenja", izjavila je novinarima u Briselu francuska ministarka evropskih poslova Ameli de Montšalan, preneo je sinoć Rojters.

Ona je rekla da će lideri EU sada razgovarati o mandatu za pregovaranje o budućim odnosima sa Britanijom nakon planiranog izlaska zemlje iz bloka krajem januara.

"Najvažnija stvar sa Bregzitom nije način na koji se rastajemo, već ono što ćemo graditi posle", rekla je ona.

Velika Britanija i EU moraju da pregovaraju o trgovinskom sporazumu do kraja 2020. jer se tada završava prelazni period za izlazak Britanije i kada će se trgovinski odnosi izmedu Londona i njegovog najvećeg trgovinskog partnera - EU - vratiti na standarde Svetske trgovinske organizacije.

Međutim, zvanicnici EU upozoravaju da će pregovaranje o trgovinskom sporazumu sa Britanijom za manje od 12 meseci biti veoma teško, jer se takvi sporazumi obično sklapaju godinama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track