UBEDLJIVA POBEDA! Džonson poručio: Osvojili smo snažan novi mandat da se Bregzit sprovede do kraja! (VIDEO)
Foto: Profimedia

istorijski izbori

UBEDLJIVA POBEDA! Džonson poručio: Osvojili smo snažan novi mandat da se Bregzit sprovede do kraja! (VIDEO)

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson poručio je, posle ubedljive pobede njegove Konzervativne partije na izborima, da su konzervativci po svemu sudeći "osvojili snažan novi mandat da se Bregzit sprovede do kraja".

"Smatram da će se pokazati da su ovo bili istorijski izbori koji su nam pružili šansu da se, u novoj vladi, ispoštuje demokratska volja britanskog naroda", istakao je Džonson.

On je naveo da je to i šansa da se Britanija promeni na bolje i oslobodi potencijal svih ljudi u zemlji.

"Pre svega, želim da zahvalim ljudima što su izašli na decembarske izbore koje nismo želeli da raspišemo, ali koji su smatram postali istorijski", kazao je Džonson, prenose agencije.

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona ostvarila je ubedljivu pobedu na izborima, a najnovije procene pokazuju da je zasigurno obezbedila većinu u parlamentu, čime je otvoren put za sprovođenje Bregzita.

Prema poslednjim podacima BBC-ija, Konzervativna partija je osvojila 364 mesta u parlamentu od 650, a Laburistička stranka 203.

Rezultati izbora se još broje, a Politiko ocenjuje da ovaj rezultat predstavlja veliku ličnu pobedu za Džonsona i znači da će Britanija skoro sigurno napustiti EU u januaru sledeće godine.

Ovo je najveća pobeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo "gvozdena lejdi" Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, piše "Gardijan".

Istovremeno, laburisti su zabeležili najgori rezultat od 1935. godine, a njihov lider Džeremi Korbin se suočava sa pozivima da podnese ostavku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track