Najnovije vesti

UŠLI SU U HITLEROVU VUČJU JAMU, A ONDA JE USLEDIO ŠOK: Našli su nešto što još uvek radi posle 75 godina! (VIDEO)
Foto: Profimedia

OTKRIĆE

UŠLI SU U HITLEROVU VUČJU JAMU, A ONDA JE USLEDIO ŠOK: Našli su nešto što još uvek radi posle 75 godina! (VIDEO)

Planeta

Posle višenedeljnih iskopavanja nekadašnjeg sedišta Adolfa Hitlera na Istočnom frontu, smeštenog u Poljskoj, pronađeno je više predmeta, između ostalog i upaljač koji još uvek radi.

Zloglasno nacisticko sedište Vučja jama ostalo je u velikoj meri netaknuto otkako ga je Hitler napustio 1944. godine.

Među novootkrivenim predmetima koji se mogu videti na snimcima nalaze se, između ostalog, češljevi, britve, četkice za zube, ploče, table i drugi predmeti koji su ostavljeni u ovom vojnom kompleksu smeštenom u zabačenoj poljskoj šumi.

Među pronađenim artefaktima našao se i upaljač koji, na iznenađenje istraživača, radi i posle 75 godina. Na mnogim predmetima se nalazi žig sa svastikom i drugim nacističkim simbolima.

Zenon Pjotrovič, generalni direktor istorijskog lokaliteta, naglašava da je svako novo otkriće dragoceno, jer pokazuje kako je ovaj složeni sistem funkcionisao tokom rata. Na primer, istoričari su pronašli tanjir na kome je pisalo "berbernica".

Vučja jama je bila utvrđenje u kome je pukovnik Klaus fon Štaufenberg pokušao atentat na Hitlera 1944. godine. Nacisti su 1945. godine potpuno napustili bunker pred naletom sovjetske Crvene armije. Vučja jama je otvorena za posetioce početkom devedesetih, prenosi RTS.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...