Ban otputovao iz Sarajeva
Foto: Reutersž

Kraj balkanske turneje

Ban otputovao iz Sarajeva

Planeta -
Ocenio da je region zapadnog Balkana "na svojevrsnom putu pravde, mira, pomirenja"

SARAJEVO - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas političare u BiH da se angažuju za istinski dijalog sa susedima, istakavši da je impresioniran dinamičnošću i predanošću regiona ka svetlijoj budućnosti.

Ban je na konferenciji za novinare na aerodromu u Sarajevu, pred odlazak iz BiH, rekao da su u regionu i dalje prisutni teški i veliki ekonomski, politički i društveni izazovi koje je potrebno rešiti.

Upitan, da li će UN priznati Kosovo, generalni sekretar je kazao da je status Kosova jasno regulisan Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, ali iako su mnoge zemlje već priznale Kosovo, za članstvo je potrebna preporuka Saveta bezbednosti, koju onda može da usvoji Generalna skupština svetske organizacije.

Na pitanje novinara da li će se UN uključiti u vojnu intervenciju u Siriji, generalni sekretar je odgovorio da se trenutno ne vode pregovori o bilo kakvoj vojnoj intervenciji i da zbog toga ne može to komentarisati. Ocenio je da je region zapadnog Balkana "na svojevrsnom putu pravde, mira, pomirenja".

Ban Ki-mun je poručio da su UN partner Bosni i Hercegovini i zemljama regiona u procesu reformi i tranzicije. Generalni sekretar UN posetio je jutros Srebrenicu i odao počast žrtvama koje su ubijene u tom gradu u julu 1995. godine. "Srebrenica me podseća na jednu od najmračnijih poglavlja u savremenoj istoriji. U tragediji neslućenih razmera bilo je toliko krvi i toliko krivice. UN nisu ispunile svoju odgovornost, a međunarodna zajednica nije sprečila genocid", kazao je Ban Ki-mun. On se poklonio žrtvama i položio venac u Memorijalnom centru u Potočarima. "Dok stojim i gledam beskrajne nizove grobova, njih osam hiljada, hoću da kažem da je Srebrenica sveto tlo za porodice žrtava ali i za porodice nacija", poručio je generalni sekretar UN.

Ban Ki-mun je razgovarao i sa predstavnicima udruženja žrtava Srebrenice, koje su pozdravile njegov dolazak u Srebrenicu.

On je rekao da moramo naučiti lekciju iz Srebrenice kako bi sprečili nove pokolje u svetu, i dodao da za njega ne postoji tužnije mesto za posetu od dolaska u Srebrenicu. Generalni sekretar UN jutros je u šest sati obišao Olimpijski stadion "Asim Ferhatović-Hase" u Sarajevu, a sutra će na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu nositi olimpijsku baklju. Ban je juče doputovao u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini, u okviru osmodnevne turneje po zemljama Zapadnog Balkana, u okviru koje je posetio Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, BiH, i Kosovo. On se u Sarajevu sastao sa najvišim domaćim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice kojima je pružio podršku na putu BiH ka EU i u drugim reformama, kao što su ustavne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track