OPASNE IGRE TURSKE NA KIPRU! GRCI ĆE POLUDETI! Zakuvava se, kopnene jedinice se utvrđuju na ostrvu!
Foto: Profimedia

napeta situacija

OPASNE IGRE TURSKE NA KIPRU! GRCI ĆE POLUDETI! Zakuvava se, kopnene jedinice se utvrđuju na ostrvu!

Planeta -

Turska je poslala tri vozila sa bespilotnim letelicama na aerodrom Gecitkale koji se nalazi u turskom delu Kipra.

Ministar inostranih poslova kiparskih Turaka Kudret Ozersai rekao je da su u ovoj fazi na aerodromu Gecitkale počele da dolaze samo kopnene jedinice za kontrolu, ali još nije postavljen sistem bespilotnih letelica.

"Neke bespilotne letelice koja se nalaze na aerodromu Dalaman stići će u Gecitkale kada jedinica za kontrolu na tlu, koja se sada postavlja, bude operativna", rekao je on.

Inače, bespilotne letelice koje će pratiti brodove za istraživanje nafte i mornaričke snage Turske na istoku Sredozemlja leteće sa aerodroma Gecitkale.

"Dok Turska ostvaruje svoje pravo na istraživanje energenata u istočnom Mediteranu, turski Kipar omogući će joj letenje bespilotnih letelica sa lokalnog aerodroma", saopštili su zvaničnici kiparskih Turaka.

Bespilotne letelice, nenaoružane i naoružane, počeće da poleću sa aerodroma Gecitkale od 16. decembra, javila je novinska agencija Demiroren. Turska je počela da traži naftu i gas na obali Kipra početkom ove godine, otpremivši dva bušača i istražni brod sa bespilotnim sistemom koji ih prate.

(Kurir.rs/hurriyetdailynews.com/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track