Najnovije vesti

TURSKE POSLANICE PEVALE ZBOG 440 UBIJENIH ŽENA: Udarale su u rukama po stolovima, a pridružile su im se i muške kolege!
Foto: Printscreen: Twitter/@kadinsavunmasi

borba protiv nasilja nad ženama

TURSKE POSLANICE PEVALE ZBOG 440 UBIJENIH ŽENA: Udarale su u rukama po stolovima, a pridružile su im se i muške kolege!

Planeta

Turske poslanice otpevale su danas čileansku pesmu nasred parlamenta i poređale fotografije ubijenih žena, u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama.

Osam poslanica opozicione Republikanske narodne partije (CHP) pevalo je tu pesmu pri čemu su rukama udarale u klupe u parlamentu i držale 20 slika žena žrtava porodičnog nasilja, prenosi Rojters.

Poslanica Sera Kadigil iz CHP rekla je da je cilj da se istakne položaj žena izloženih nasilju i ubistvima. Poslanicama su se pridružile i muške kolege, koje nisu pevale, ali su držale fotografije ubijenih žena.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Šojluu, koji je takođe bio u parlamentu, rekao je da Turska deli bol svake žene ubijene u Turskoj i da je pesma u Čileu pevana iz nekih sasvim drugih razloga.

Prema nezvaničnim podacima jedne turske nevladine organizacije, samo u toku prošle godine u Turskoj je ubijeno 440 žena, što je duplo više nego 2012. godine kada je usvojen zakon o zaštiti žena.

Turska nema zvanične podatke o ubistvima žena, a pojedine NVO za zaštitu ženskih prava tvrde da Turska ne sprovodi zakone.

Prošle nedelje uhapšeno je sedam učesnika protesta u Istanbulu, nazvanog Las Tesis protest po čileanskom feminističkom pokretu koji je inspirisao nastanak pesme i plesa "Ti si silovatelj", a slični protesti planirani su i danas u Istanbulu i Izmiru.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Twitter

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...