PENTAGON ODGOVORIO NA ERDOGANOVE PRETNJE ZATVARANJEM BAZA U TURSKOJ: Želimo dobre odnose, Turska je važna za NATO
Foto: Profimedia

zategnuti odnosi

PENTAGON ODGOVORIO NA ERDOGANOVE PRETNJE ZATVARANJEM BAZA U TURSKOJ: Želimo dobre odnose, Turska je važna za NATO

Planeta -

Pentagon ulaže napore kako bi održao odnose sa Turskom u svetlu izjava njenih najviših zvaničnika o mogućem zatvaranju vojnih baza Indžirlik i Kuredžik, saopštio je zvaničnik Pentagona za Sputnjik.

"Status naših snaga u Turskoj posmatramo kao simbol naše višedecenijske posvećenosti radu i pomaganju u odbrani našeg saveznika i strateškog partnera Turske“, istakao je predstavnik Pentagona.

On je dodao da Turska „daje doprinos u misijama NATO u Avganistanu, na Kosovu i u Iraku“ i važna je za ciljeve Strategije nacionalne odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Naveo je da Vašington namerava da uspostavi dijalog i da „ohrabri Tursku na konstruktivniju politiku u vezi sa nabavkom sistema S-400, Sirijom i drugim aspektima u kojima postoje nesuglasice“.

U nedelju je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da bi Ankara mogla da zatvori vojne baze Indžirlik i Kuredžik za vojsku Sjedinjenih Američkih Država kao odgovor na eventualne američke sankcije.

Vazduhoplovne snage SAD koriste bazu Indžirlik u provinciji Adana na jugu Turske. Oni omogućavaju rad radarske stanice za rano upozoravanje o raketnom napadu, koja se nalazi u oblasti Kuredžik u provinciji Malatja na jugoistoku Turske i predstavlja deo sistema za protivraketnu odbranu NATO u Evropi.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Vašington zahteva da se sporazum obustavi i da Turska umesto S-400 kupi američki sistemi „Patriot“.

U slučaju odbijanja, Vašington je zapretio sankcijama i odlaganjem ili poništavanjem prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track