OSTAJU LI RUSI BEZ JEDNOG NOSAČA AVIONA: Smrtonosni požar nije prva nesreća koja je zadesila Admirala Kuznjecova (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

OSTAJU LI RUSI BEZ JEDNOG NOSAČA AVIONA: Smrtonosni požar nije prva nesreća koja je zadesila Admirala Kuznjecova (VIDEO)

Planeta -

Najmanje jedna osoba je poginula, 12 je povređeno, a dve su nestale juče u požaru na ruskom nosaču aviona "Admiral Kuznjecov" tokom remonta u Murmansku.

Osim o konkretnim uzrocima teške nesreće s ljudskim žrtvama, ruski mediji izveštavaju i o sastavnim greškama pri održavanju ovog broda i čitave flote, te spekulišu o mogućnosti da je šteta nepopravljiva i da bi Rusija mogla ostati bez svog jedinog nosača aviona. Mornarica i dalje ćuti. Ćuti i ministar obrane Sergej Šojgu.

Istražna tela pokrenula su krivični postupak zbog "kršenja pravila sigurnosti tokom graditeljskih i drugih radova", kako stoji u zakonu.

Na lice mesta otišla je istražno-operativna skupina u kojoj su najiskusniji istražitelji i forenzičari, saopšteno je iz Severozapadnog istražnog dela Ruske Federacije. Prema raspoloživim informacijama uzrok požara je iskra koja je tokom zavarivanja upala u kotao s preostalim loživim uljem.

Mediji su javili da je reč o velikoj vatri koja se proširila na oko 600 kvadratnih metara broda, i da je u borbi za spašavanje samog broda jedan energetski odeljak napunjen vodom, navodeći da je u pitanju prvi odeljak.

Prema Murmanskoj novinskoj agenciji "Severpost", kada je izbio požar na brodu, počela je panika: "Radili smo u energetskom odeljku, osetili smo miris paljevine i počeli smo se spuštati do palube, ali tamo je već bilo dima. Ništa se nije videlo, ni prst pred nosom. Otrčao sam na mesto za okupljanje, tamo su bili vojnici, dali su mi masku da dišem. Onda je dim dospeo i tamo", ispričao je jedan od mehaničara za popravku broda.

Zvaničnih informacija o proizašloj šteti još nema, ali mera potapanja odeljka broda svakako je ekstremna, što svedoči o ozbiljnosti situacije i očajničkim naporima da se plovilo sačuva. Mornarica je saopštila da na brodu nije bilo naoružanja.

"Požar u energetskom odeljku nosača aviona vrlo je ozbiljan problem", kazao je prvi potpredsednik Akademije za geopolitička pitanja, doktor vojnih nauka, kapetan prvog ranga rezervnog sastava Konstantin Sivkov. " Na kom mestu se zapalilo, teško je reći. Spominju "prvi odeljak za energiju. No, što se misli pod tim, još nije jasno - ili kotlovski, ili turbinski. Još je gore, ako je turbina izgorela", izjavio je Sivkov.

Prema njegovim rečima, popravak nakon takvog požara može zahtevati velika ulaganja. "Ali glavna stvar je da se ne dogodi da se nakon ovog požara mora uništiti brod. To bi bio težak zločin protiv ruskog naroda, flote i naše zemlje. Ako je šteta nadoknadiva, tada se brod mora popraviti. Potrebno je spasiti Admirala Kuznjecova", istakao je Sivkov.

"Ovo nije prva havarija tokom popravki Admirala Kuznjecova, a mislim, nije niti poslednja. To je sastav. Kad vam jednom opeka padne na glavu, to se još uvek može pripisati slučajnosti. Ali kad treći put padne?", rekao je Maksim Šepovalenko, stručnjak iz Centra za analizu strategija i tehnologija, kapetan drugog ranga.

On je ocijenio da je na remontu broda radilo previše "slučajnih ljudi", kao uostalom i u Vojno industrijskom kompleksu u celini. Šepovalenko je podsetio na praksu iz vremena Sovjetskog Saveza, kada se u mornarici služilo tri godine, a ne jednu godinu kao sada.

"Pre je čovek dolazio da služi tri godine. Prve godine je samo gledao i učio, bio je niko. Drugu godinu je radio, a treću opet nije morao raditi, nego se slikao za album, ali je sve znao. Barem godinu dana je služio kako treba, a što je sad? Kada neko dođe da služi na godinu dana, o čemu da govorimo? To su vrlo složeni mehanizmi. Koliko samo vredi jedno postrojenje kotla sa turbinom!", rekao je Šepovalenko, istaknuvši da je flota najskuplje "zadovoljstvo" od svih vidova vojske.

Većinu ruske podmorničke flote već dugo čine profesionalni vojnici pod ugovorom, dok su na brodovima vojnici na odsluženju vojnog roka.

"Po čemu se to nosač aviona razlikuje? U najmanju ruku se može uporediti po složenosti. Zašto Kinezi rade kao sat na razaračima koje smo im mi prodali? Na našoj Varjagi koju su nazvali Liaoning? Zato jer su ljudi u Kini naučeni kako postupati sa postrojenjima za turbine na kotlu. Vrlo su osetljive, ali prilično funkcionalne. A kad, oprostite na izrazu, babuni opslužuju brod, kakvi rezultati mogu biti?", kaže Šepovalenko.

Prema rečima Šepovalenka, ova izvanredna situacija još jednom aktualizuje pitanja profesionalizacije vojne službe opšte i mornarice posebno. Isto vredi i za osoblje odbrambene industrije.

"Tamo ima puno slučajnih ljudi. U sovjetska vremena postojala je teška selekcija. Zarada, naravno, nije uporediva sa zapadnom, a naša produktivnost, kao i kultura proizvodnje, daleko su od Nemačke. Ali, sećate li se kako su 2011. godine na istom mestu, u Murmanskoj regiji, gotovo zapalili nuklearnu podmornicu Jekaterinburg? Na kraju krajeva, isto je bilo", rezimirao je Šepovalenko.

Admiral Kuznjecov predat je 2018. Ujedinjenoj korporaciji brodogradnje (USC) u Murmansku radi planiranog remonta. Prema rečima predsednika USC-a Alekseja Rahmanova tokom rutinskog održavanja užareni komadić dospeo je na donju palubu gde je bila demontirana oprema sa zapaljivim tekućinama. Tako je započeo lokalni požar koji se proširio. On je istaknuo da USC ima standarde zaštite od požara u procesima izgradnje i popravke, te je najavio da će stručnjaci izvršiti proveru kako bi ocenili usklađenost zavarivačkih radova s utvrđenim standardima, nakon čega će biti objavljena procena štete na brodu.

Samo dva dana pre požara, dakle 10. septembra, Rahmanov je izjavio da je neophodno izvršiti dodatni remont glavnih turbina električnih instalacija na Admiralu Kuznjecovu, te da brod treba dobiti nove kotlove, pumpe, nadogradnju komunikacija i nove sisteme protivvazdušne odbrane, o čemu je, kako je rekao, postignut dogovor sa Ministarstvom obrane.

Mediji podsećaju na 30. septembar prošle godine kada je ruska flota zamalo izgubila svoj jedini nosač aviona. Naime, brod je tokom popravka u plutajućem pristaništu pretrpeo veliku štetu, a dok je potonuo. Sve se dogodilo pri isplovljavanju Admirala Kuznjecova iz pristaništa, kada je dizalica mase 70 tona pala na palubu s visine od 15 metara. Jedna osoba je tom prilikom poginula, tri su povređene, jedna je bez traga nestala, a rok za remont produžen je za godinu dana - do 2022. godine.

Rahmanov je tada rekao da popravak nastale štete na brodu neće biti težak i da neće puno koštati. Nakon dva meseca USC je objavio da je šteta na brodu sanirana, ali ništa nije rečeno za plutajući dok, čija površina odgovara površini Crvenog trga u Moskvi. Da, baš je veliko, 23.000 kvadratnih metara. Najveći objekat te vrste u Rusiji.

Admiral Kuznjecov isplovio je u borbeni zadatak kod obale Sirije u jesen 2016. Pri polasku iz Severnog ka Sredozemnom moru, iz broda je kuljao gusti crni dim, ali zapovednik Sergej Artamonov objasnio je da je "to normalno". Palubna avijacija, prema zvaničnim podacima, izvršila je ukupno 1252 uspešna napada na teroriste u Siriji, ali se 16. novembra jedan Mig-29 nije vratio na brod sa trenažnog leta.

Tri nedelje kasnije, 5. decembar jedan Su-33 uništen je pri sletanju zbog pucanja sigurnosnog kabla na palubi. Još nekoliko požara, udesa i žrtava obležili su istoriju ovog broda koji je potonuo 1987. Brod je u upotrebi od 1990. Njegovu posadu čini 1980 ljudi, a može poneti i opslužiti 28 aviona i 24 helikoptera.

Kurir.rs/advance.hr Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track