Najnovije vesti

MERKELOVA ZADALA ODLUČUJUĆI ŠAMAR AMERICI: Ne prihvatamo sankcije koje ciljaju Severni tok 2, niti Iran!
Foto: AP / Michael Sohn

poruka iz bundestaga

MERKELOVA ZADALA ODLUČUJUĆI ŠAMAR AMERICI: Ne prihvatamo sankcije koje ciljaju Severni tok 2, niti Iran!

Planeta

Berlin je protiv sankcija koje imaju ekstrateritorijalni efekat, odnosno deluju na teritorijjama trećih zemalja, bez obzira da li one ciljaju gasovod Severni tok 2 ili Iran, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu.

"Protivimo se ekstrateritorijalnim sankcijama, a one nisu počele juce jer smo se suočili sa sličnom situacijom u pogledu Irana", rekla je Merkel, prenosi agencija Tass.

"Ne vidim drugu opciju osim odlučnog odgovora (Sjedinjenim Državama) i isticanja da ne prihvatamo ekstrateritorijalne sankcije", dodala je ona.

Američki Senat odobrio je budžet za odbranu kojim se, pored ostalog, predviđa uvođenje sankcija kompanijama koje rade na velikom ruskom gasnom projektu do Nemačke, javio je CNBC, ocenjujući da sankcije možda neće imati mnogo efekta budući da je gasovod Severni tok 2 skoro završen. 

foto: EPA/JULIEN WARNAND

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, kako je preneo Tass, istovremeno izjavio da američke sankcije neće obustaviti izgradnju Severnog toka 2.

"Moguće američke sankcije protiv Severnog toka 2 krše međunarodno pravo, one predstavljaju savršen primer nelojalne konkurencije i širenja njihove veštačke dominacije na evropskim tržištima nametanjem skupljih i nekonkurentnih proizvoda evropskim potrošačima - skupljeg prirodnog gasa", rekao je Peskov.

CNBC je izvestio takođe da je u Zakonu o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), koji je velikom većinom glasova usvojio Senat i koji pokriva širok spektar odbrambene politike i vojne potrošnje, pomenut i gasovod Turski tok, ali da bi, s obzirom na to da on treba da bude otvoren početkom januara, sankcije prema njemu bile neefikasne. 

foto: AP/Evan Vucci

Takođe, Merkelova je izjavila danas da vlasti te zemlje beleže više kontakata nego ranije sa ruskom stranom u vezi sa istragom o ubistvu državljanina Gruzije u Berlinu.

Nemačka je ranije proterala dvoje ruskih diplomata zbog sumnje da je Rusija umešana u to ubistvo.

"Morali smo da proteramo te diplomate jer nismo primetili nikakvu spremnost za saradnju sa ruske strane", rekla je Merkel obraćajući se u Bundestagu.

Ona je naglasila da je to prenela i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na sastanku Normadijske četvorke, prenosi TASS.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Michael Sohn

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...