Najnovije vesti

HOMOSEKSUALCI NISU BOLESNI: U Nemačkoj se više neće LEČITI hipnozom i elektrošokovima! Za takvu terapiju se ide U ZATVOR
Foto: Profimedia, EPA

merkelova na strani gejeva

HOMOSEKSUALCI NISU BOLESNI: U Nemačkoj se više neće LEČITI hipnozom i elektrošokovima! Za takvu terapiju se ide U ZATVOR

Planeta

Nemačka je korak bliže zabrani takozvanih gej "terapija konverzije", pošto je vlada danas podržala zakon kojim će se oni koji izvode tu terapiju kažnjavati zatvorom do godinu dana.

Aktivisti su pozdravili taj korak rekavši da će Nemačka postati prva velika evropska sila koja je zabranila pokušaje promene seksualne orijentacije osoba tehnikama koje uključuju hipnozu i elektro-šokove, preneo je Rojters.

"Homoseksualnost nije bolest. Dakle, termin terapija je zabluda", naveo je u saopštenju ministar zdravlja Jens Špan, član Hrišćanskodemokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tretmani koje su ponekad izvodili rođaci ili verski savetnici naneli su ozbiljne mentalne i fizičke povrede, dodao je on. Ova navodna terapija čini vas bolesnima, a ne zdravima", istakao je Špan.

Zakon koji parlament treba da usvoji tokom leta, kažnjavaće prekršioce zatvorskom kaznom do jedne godine ili novčanom kaznom do 30.000 evra.

Prema podacima Magnus Hiršfeld fondacije, koja se bori protiv diskriminacije, procenjuje se da je 1.000 ljudi podvrgnuto "terapiji konverzije "svake godine u Nemačkoj.

Portparol te fondacije rekao je da je Nemačka spremna da postane prva velika evropska država koja će zabraniti "terapiju konverzije", dodajući da bi odluka Berlina mogla da motiviše druge industrijske zemlje da ih slede.

Brazil, Ekvador, Malta i nešto više od desetak američkih država zabranili su "terapiju konverzije", prema podacima ILGA, mreže LGBT +. Zemlje uključujući Britaniju, Novi Zeland i Australiju razmatraju zabranu.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia/EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...