SVETOM GOROM HODALA ŽENA? NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađene ženske kosti na Atosu! Pažljivo je sahranjena (FOTO)
Foto: Profimedia

evo kako je to moguće

SVETOM GOROM HODALA ŽENA? NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađene ženske kosti na Atosu! Pažljivo je sahranjena (FOTO)

Planeta -

Na Svetoj Gori, na teritoriji manastira Pantokrator, gde je ženama vekovima zabranjen pristup, arheolozi su otkrili kosti žene. Detalji istraživanja objavljeni su pre dva dana.

Loran Vin Antikas, američki antropolog, pozvana je na Atos da bi ispitala kosti pronađene ispod kapele Svetog Atanasija pokraj zidina manastira Pantokrator.

Posle višemesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi i da su tu sahranjene drugi put, što znači da su prenesene sa prvobitnog mesta na kom je shranjena.

Nadležni u manastiru zamolili su da se još jednom ovakve tvrdnje ispitaju najsavremenijom tehnologijom, jer je teško objasniti ko je uopšte ta žena i kako su se njene kosti našle na Svetoj Gori.

Jedno od mogućih objašnjenja je da su u vreme piratskih napada na Egeju, monasi otvarali vrata manastira ženama koje su tu nalazile utočište iako je to bilo veoma retko.

Grčki mediji pak pišu da je car Dušan Nemanjić svoju suprugu Jelenu Kantakuzin odveo na Svetu Goru, ali da su za vreme njenog boravka tamo bili postavljeni tepisi po kojima je hodala kako nikada ne bi dodirnula zemlju.

Osim kosti ove žene, pronađeni su ostaci još sedam osoba, a po načinu na koji su sahranjeni jasno je da se radi o važnim ličnostima.

U narednih nekoliko meseci laboratorija naučnog centra "Demokrit" imaće za cilj da sazna ko su bili ovi ljudi i kako su se posmrtni ostaci jedne žene našli na ovoj planini.

(Kurir.rs/LiveScience, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track