PREVIRANJA KOD LABURISTA: Teška nedelja za Korbina, a već je počela borba za njegovo mesto! Mogla bi da ga nasledi DAMA!
Foto: EPA

POSLE IZBORNOG PORAZA

PREVIRANJA KOD LABURISTA: Teška nedelja za Korbina, a već je počela borba za njegovo mesto! Mogla bi da ga nasledi DAMA!

Planeta -

Ovo je teška nedelja za Džeremija Korbina. U utorak je morao da se pravda pred desetkovanim poslaničkim klubom u parlamentu, gde se, osim toga, suočio s velikim izbornim pobednikom Borisom Džonsonom. U četvrtak će morati da isprati premijera u Gornji dom, gde će kraljica otvoriti novu parlamentarnu sezonu. Nakon najvećeg poraza laburista posle 1935. sve ovo zvuči prilično ponižavajuće.

Predsednik Laburističke stranke, međutim, i sam snosi deo odgovornosti za to.

Nakon što je broj laburističkih poslanika pao sa 262 na 201, mogao je odmah da podnese ostavku, što su tražili mnogi u stranci. Stari levičar je, doduše, najavio da više neće povesti partiju ni na jedne izbore, ali će za početak ostati na čelu stranke kako bi joj dao vremena "za razmišljanje".

Pritom se kontroverzni lider suočava s velikim nezadovoljstvom u sopstvenim redovima. Pre svega pripadnici umerenog krila vide šansu za suzbijanje krajnje levice, okupljene oko Korbina.

Poslanik Piter Kajl govorio je o autoritarnoj kulturi u partiji, o mobingu i organizovanoj nekompetentnosti, a njegova koleginica iz poslaničkog kluba Džes Filips napisala je prošlog vikenda u britanskom "Observeru" da u Laburističkoj stranci postoji "krug ljudi koji ne mari za to što je smo izgubili na atraktivnosti sve dok ima kontrolu nad instituicijama i idejama".

Levičarski masovni pokret je 2015. doveo Korbina na čelo stranke, nakon čega se ona značajno udaljila od srednjeg kursa naklonjenog privrednicima iz vremena Tonija Blera. Mnogi laburisti, pre svega u parlamentu, podozrivo posmatraju radikalizaciju proteklih godina. Oni Korbinu pripisuju krivicu za to što stranka više ne može da pridobije široke mase, prenosi Blic.

Džes Filips je jedna od mogućih kandidata za Korbinovog naslednika. Iako će on ostati još dve-tri nedelje na funkciji, borba za mesto predsednika stranke odavno se rasplamsala.

Korbin i njegove pristalice imaju favorita

Pritom to nije pitanje ličnosti, već budućeg kursa najveće opozicione snage u kraljevini. Dok su Filips, Lisa Nandi, ministarka spoljnih poslova vlade u senci Emili Tornberi, poslanik Klajv Luis, gradonačelnik Londona Sadik Kan i stručnjak za Bregzit Kir Starmer pristalice manje-više umerene linije, ubedljivi favorit Korbina i njegovih pristalica jeste Rebeka Long-Bejli.

Četrdesetogodišnja Long-Bejli je ministarka privrede u senci. Za sebe kaže da je "ponosna socijalistkinja", a posebno je podržava bivši ministar finansija vlade u senci Džon Mekdonel. Mediji saznaju da će se Long-Bejli kandidatovati zajedno s bliskom prijateljicom Endželom Rejner, koja pretenduje na poziciju potpredsednika.

Bilo kako bilo, velike su šanse da će laburiste ubuduće prvi put u istoriji stranke voditi žena.

Kurir.rs/spiegel.de

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track