HOLANDIJA JE NAJTOLERANTNIJA ZEMLJA NA SVETU: A evo gde se našla Srbija u žestokoj konkurenciji
Foto: Profimedia

istraživanje

HOLANDIJA JE NAJTOLERANTNIJA ZEMLJA NA SVETU: A evo gde se našla Srbija u žestokoj konkurenciji

Planeta -

Univerzitet u Kaliforniji objavio je izveštaj o indeksu inkluzivnosti za ovu godinu, prema kojem je Holandija najtolerantnija zemlja u svetu, među prvih dvadeset država čak 15 su evropske, dok se Srbija nalazi na 40. poziciji, od ukupno 132 ocenjivane zemlje.

Posle Holandije slede Švedska, Norveška, Portugalija, Irska, Velika Britanija, Kanada, Finska, Luksemburg i Danska. Na listi najtolerantnijih su još Nemačka, Austrija, Belgija i Australija, prenosi Radio Sarajevo pozivajući se na agenciju Anadolija.

Među dvadeset prvih zemalja prema indeksu inkluzivnosti, čak 15 ih je iz Evrope, a preostalih pet su Kanada, Južnoafrička Republika, Australija, Argentina i Dominikanska Republika.

Inače, glavni parametri koje ocenjuje izveštaj su inkluzivnost građana u pogledu pola, invaliditeta, rase, etničke i religijske pripadnosti i brojnih drugih oblasti. Srbija je na 40. poziciji po tolerantnosti od ukupno 132 ocenjivane zemlje.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska na je trinaestom mestu, Slovenija na 30, a Bosna i Hercegovina zauzima 45. poziciju. Nešto manje tolerantne su, prema indeksu inkluzivnosti, Severna Makedonija koja je na 80. i Crna Gora na 81. poziciji. Najmanje inkluzivne zemlje u svetu su Jemen, Irak, Sudan, Maroko i Ruanda.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja