JOŠ JEDAN VELIKI ŠOK ZA SVE KORISNIKE FEJSBUKA: Lični podaci završili na dark vebu
Foto: AP/Ilustracija

Provaljena mreža

JOŠ JEDAN VELIKI ŠOK ZA SVE KORISNIKE FEJSBUKA: Lični podaci završili na dark vebu

Planeta -

Podaci sa Fejsbuk profila stotina miliona korisnika ove društvene mreže otkriveni su na onlajn forumu u okviru dark veba.

U ovoj sumnjivoj bazi podataka našli su se podaci iz ličnih dokumenata, brojevi telefona i puna imena 267 miliona korisnika mreže, od kojih je većina iz SAD.

Iako još nije jasno na koji način su procurile ove privatne informacije, stručnjaci nagađaju da je baza podataka sastavljena nezakonitim postupkom pod nazivom „struganje“ - automatizovani botovi kopirali su javne informacije sa Fejsbuk profila.

foto: AP / Marcio Jose Sanchez

Pristup bazi podataka je od tada uklonjen, međutim, ona je bila javna tokom dve nedelje pre nego što je otkrivena. Baza podataka je prvi put izložena 4. decembra i nije bila zatvorena do 19. decembra. Dostupno je bilo 267.140.436 privatnih podataka korisnika koji mahom žive u SAD. Eksperti nisu sigurni kako su informacije dospele u ruke internet lopova.

Moguće je da su hakeri ukrali informacije sa Fejsbukove mreže pre nego što je ova kompanija prošle godine onemogućila pristup brojevima telefona korisnika.

Kurir / E.K.

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja