ZA ANGELU MERKEL ĆE 2020. GODINA BITI ZONA SUMRAKA: Čeka je niz izazova, a tu je i penzija!
Foto: EPA

KRALJICA EVROPE

ZA ANGELU MERKEL ĆE 2020. GODINA BITI ZONA SUMRAKA: Čeka je niz izazova, a tu je i penzija!

Planeta -

BERLIN - Politička karijera nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je skoro punu deceniju najmoćnija žena planete, ulazi u zonu sumraka 2020. i lako bi mogla godinu dana ranije da okonča svoj četvrti mandat.

Pred Merkelovom, koju Nemci od milošte zovu "muti" (mama), veliki su izazovi na domaćem, ali i na planu spoljne politike.

Koalicija u opasnosti

Ona je još ranije najavila da se neće više kandidovati za kancelarku nakon što joj 2021. istekne četvrti mandat, a ponovila je i nekoliko puta da nije zainteresovana za neku visoku funkciju u Evropskoj uniji, iako je ona jedna od najzaslužnijih za današnji izgled porodice evropskih država.

foto: Profimedia

U analizi kineskog globalnog medijskog portala CGTN ističe se da će za Merkelovu jedan od najvećih izazova biti da sačuva vladajuću koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPD). Sudbina koalicije je dovedena u pitanje nakon što je SPD u novembru za lidere izabrala Norberta Valter-Borjansa i Saskiju Esken, koji zahtevaju otvaranje diskusije sa Merkelinom konzervativnom alijansom CDU/CSU.

foto: AP / Michael Sohn

Prevremeni izbori

"Ako novo rukovodstvo ne vidi progres u rukovođenju državom poslednjih nedelja i meseci, onda mogu slobodno da izaberem napuštanje koalicije", poručio je portparol kancelarke.

To bi zasigurno dovelo do prevremenih izbora koji bi označili penzionisanje Angele Merkel, koja će u junu napuniti 65 godina. Spekulacije da bi „mama“ mogla da kancelariju u Berlinu zameni kancelarijom u Briselu i nisu u potpunosti utihnule.

foto: Profimedia

„Kraljica Evrope“ i „liderka slobodnog sveta“ je na čelu četvrte najveće svetske ekonomije i njen uticaj je daleko od izbledelog.

"Mnogi ljudi, pa i ja sama veoma brinem o budućnosti Evrope. To mi daje veći osećaj odgovornosti za sudbinu Evrope i očuvanje njenog jedinstva", rekla je Merkelova za Zidojče cajtung.

Najveći izazovi za Merkelovu

Neslaganje sa Emanuelom Makronom o budućnosti evropske unije

Rastući politički i ekonomski uticaj Rusije i Kine u Evropi

Klimavi odnosi sa Amerikom posle dolaska Trampa na vlast

Ekonomska neizvesnost i privreda na granici recesije

Koalicioni partner SPD želi da izađe iz senke kancelarke

Kurir.rs

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track